ständigt manipulerade är vi…


Ibland längtar jag tillbaka i tiden. Innan tillsatser i maten blev till. Innan maten manipulerades  för att vi ska äta mer.  Visst det fanns ju inte internet.  Och det skulle jag dock sakna. Eller kanske inte. på semestern brukar jag inte nyttja internet och det går alldeles utmärkt. Men nog skulle jag sakna elen.

Ja, hur som helst så mina misstankar om att maten manipuleras har nu besannats. Vi är lurade för att äta mer än vi vill genom så enkelt som tillsätta glukos istället för vanligt socker.. Tydligen är den billigare, men framförallt lurar den hjärnan till att äta mer än vad vi behöver.

För jag har alltid undrat varför kan jag inte nöja mig med ett eller 2 pralin ur asken.  Varför måste jag äta upp hela boxen. Varför räcker inte en handfull chips  ( säkert är dem behandlade likaväl som flingorna är behandlade,), varför räcker inte 2 glasskulor, eller en glas kolsyrad läsk. Varför har jag och andra med en tendens att äta så mycket mer än vi skulle. När jag var barn frossade jag aldrig.

Jag lider jätte mycket av det. I 2 år kunde jag hålla  mig bort från söta saker. Nu vid Jul tänkte att jag kanske skulle kunna släppa lite på mina egna restriktioner.  Men vilken fasa. Det gick ju inte så bra, kan jag säga. I rask takt ökade jag 9 kg i vikt.  Det gick snabbt.

Jag laddar nu dagligen för att ta itu med mig själv, men dagligen spårar jag ur.

Och om det är sant som det står i tidningen, skulle kunna ge en rimlig förklaring. en förklaring som jag egentligen misstänkt länge.

Och hur ska vi nu undvika den här manipulationen? en manipulation som inte syns. Inte luktar.

Visst man kan tvinga dem att utesluta fruktos ur maten. Men snart hittas ju nya vägar för att lura konsumenterna till överkonsumtion. Hänsynslöshet är skrivet på deras flagga.

Det känns verkligen att vi är i händerna på matindustrin. Dem styr. Dem forskar. Tar fram nya sätt att göra konsumenterna mer beroende av maten. Dem ökar ständigt portionerna så att vi vänjer oss, för vad ska vi göra med lite överbliven mat?  Vi äter upp den.

Vad kan vi lita på idag?

Annons

4 tankar om “ständigt manipulerade är vi…

 1. Vi kan inte lita på någon. På sig själv bara. Visst är det gott med gott. Jag äter kakor ibland. Vips ökar man i vikt. Det är något med blandningen smör, mjöl och socker som är rent livsfarlig. Det har ju att göra med förbränningen och insulin och sånt. Hur kroppen tar hand om fettet. Man kan äta rätt och mindre. Då mår man mycket bättre. Men det kanske blir tråkigare. Inte vet jag.

  Gilla

  • Visst vet jag att man kan äta mindre, men när jag är inne i det varvet så säger någon osynlig fiende att jag ska äta mer. Fast jag egentligen inte vill. Men tankarna börjar snurra och inget hjälper, förutom att tillfredsställa just den viljan. Sen mår man dåligt på ren automatik, för att man inte kunde motstå. En riktigt ond cirkel.

   Gilla

 2. Låter ju både oroande och intressant detta, har du en länk till var jag kan läsa mera ??
  Jag för egen del lyssnade på – om det var efter 10 i går eller förrgår-, den här skärpta tjejen – Bitten – tror jag, specialist på olika typer av beroenden, mycket intressant, hon talade mycket om modifierad (kanske samma som manipulerad ??) majsstärkelse, önskar bara jag hade lyssnat mera. Det hade ju i allafall med socker att göra om jag inte fattade fel.
  Man kanske borde kolla tv4 s hemsida för mera info eller googla på bitten och majsstärkelse ??

  ska bara skriva en skadeanmälan först som legat och tärt på mitt samvete i 5 veckor nu…. upp på spåret igen Antonia… 🙂

  Gilla

Kommentera gärna, tack! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.