det mediterana klimatet tog ett steg bakåt…


När jag kom till Sverige 1980 var vintern ganska lik denna vinter. Mycket snö och kallt var det också. Ingen klagade. Det var ju vinter, VINTER, man bodde i norden. Allting flöt bra.  Och folk klädde sig varmt, inte i tunna byxor och midjekort jacka  som visar bar rygg.

Nåja efter några år blev vintrarna mildare. Och mildare och mildare. Sen försvann det nästan helt. I alla fall den södra delen av landet.

Sen kom Al Gore och förlorade valet mot Bush, så slog han hårt på klimat istället. Vi fick helt plötsligt veta att det är kris för hela planeten.

Att vädret har alltid varierat sig verkar många har glömt. Globalt uppvärmning blev på allas läppar. Jag tror faktiskt att många har trott att i Sverige blir snart medelhavsklimat som i Italien. Palmerna kommer att vaja.  Och det kanske tom arkitekter har börjat tro det. Dem arkitekter som har låtit bygga alla dessa byggnader med platt tak som nu rasar ihop som små korthus. Tyvärr nu blir människor och djur också lidande.Fruktansvärt.

Nu ska det förstås utredas. Jag behöver inte utreda för dyra pengar att redan nu ska kunna fälla min slutsats. Huset har inte byggts för svensk klimat. Materialet är säkert bra mycket klenare än vad som krävs för att kunna hålla emot snötyngden. Dem uppväxande arkitekter trodde på Gore och klimatförändringen. Och byggherren kanske nöjde sig med tunnare material – för vad skulle kunna hända?  Det är ju snart sommar året om. Det har ju Al Gore har lovat…

Men vädergudarna bryr sig inte så mycket om vad Mr. Förlorare tycker.

Det är väl inte för intet har huset sluttande tak. Delvis isolerar bättre både mot kyla och även för värme på sommaren, sen kan inte snömängden krossa byggnaden utan åker ner som barn gör på en rutschkana. Visst ibland får man en kall dusch när man passerar såna hus i stan, eller ännu värre, att man får en istapp på huvet, men det är mer enstaka människor istället för många på en gång.

Och snart kommer nästa prövningen, när all dessa snö ska smälta och försvinna. Och då blir det översvämning…

som årsringar kan man se hur många gånger det snöade

Ab AB Expressen, Expressen, Expressen, DN

Annons

5 tankar om “det mediterana klimatet tog ett steg bakåt…

 1. Pingback: för dåliga arkiteker… « Divage

 2. Fin bild! Man ser årsringarna. Klart man ska ha sluttande tak. Och klä på sig och gilla läget. Snart är det sommar igen. Eller hur?
  Al Gore – undrar hur han mår? Gore Mår? Inget bra skulle jag tro. Han är ju avklädd. Men han fick segla i sitt plan världen över under många år och tjäna massor med pengar på att lura en hel värld. Fredspris fick han också! Gudar skymning säger jag bara. Vad lever vi i för värld! Den bästa! Nej. Det skulle kunna vara bätre.

  Gilla

  • Och så blir jag så förbannad för allting skyls på regeringen. Hur mycket kan egentligen 1 regering åstadkomma på fyra år? Och hur mycket har man förstört på 30 år?

   Gilla

 3. På nyheterna kunde man se de klena bjälkarna som höll de flesta tak eller rättare sagt, skulle hålla dem.
  Kommer ihåg några utländska arkitekter på 80talet som var här i Sverige och konstaterade att man byggde för ”lätta” hus.

  Då var vi klara med utredningen 😉

  Gilla

Kommentera gärna, tack! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.