konkurrens är bra, men inte om du är storföretag…


så mycket var med konkurrensen. EU- kommissionen har lagt fram ett förslag att leverantörer ska kunna kräva ett fysisk butik för att man ska kunna sälja deras varor. Där med undvika att dyra varor säljs billigare då man inte behöver punga ut dyra pengar till butik i köpstarka läge.

Självklart är det inte dem småaktörerna som vill detta utan dem stora.  För ska man konkurrera då ska dem småhandlarna göra. Där krävs ju av oss.

Ta tex. elen. I början var det ju bara en aktör staten. Sen skulle den brytas och det skulle främja priset på el. Konkurrensen skulle hålla priserna nere. Blev det så? Min elräkning har ju höjts rejält i den senaste tiden.  Ser småjusteringar som tex på min senaste, där det sänktes en aning på fasta kostnaden men höjdes desto mer på det rörliga. Och rent allmänt är elkostnaden är så snårig att jag orkar inte ens sätta mig in. Och det vet dem alltför väl, det är ju meningen att man inte ska fatta mycket.

Tandvården skulle också förnyas, och som följd skulle priserna bli billigare. Blev det? Jag har ju inte märkt det, men kanske några som har anlitat dem utländska aktörerna där tandfyllnings ordningen är det omvända, vilket gör att fyllningen inte håller med följd av dyra efterkostnader – kanske dem tycker det. Eller?…

Apotekets monopol släpptes nyligen också.  Priserna höjdes med det samma – visserligen var det läkemedelsbolaget som såg till att höja grundpriserna vilket helt omöjliggör dem aktörerna att hålla låga priser.  Skulle inte heller bli förvånad om det kommer piratkopior smyga in för att kunna öka vinsten.

EU är verkligen inte för småföretagande, den gynnar dem stora vargarna.

Annons

6 tankar om “konkurrens är bra, men inte om du är storföretag…

 1. Jag håller fullständigt med. Det blir bara dyrare. Och krångligare! Och tänk bara på den djungel av olika teleföretag och elföretag (t ex), som man som konsument måste gå igenom för att försöka jämföra priser! Och inte kan man jämföra rakt av heller, utan det ena kan vara billigare på en del, dyrare på en annan och en tredje och ha ett annat upplägg och ha lite olika utbud, så det blir i praktiken omöjligt att kunna jämföra på ett bra sätt. Om man ändå gör sitt val, så kan man ge sig den på att veckan efter så har priserna förändrats! JAG tycker det är jobbigt, och tänk då på alla gamla (äldre an jag! ha ha) som ska försöka förstå och de har många gånger inte ens tillgång till dator eller kunskap att använda den.

  Gilla

 2. Men vilket skitförslag! EU är en byråkratiskt koloss som spottar ut idotförslag. Det är ju så inne nu att man ska skaffa e-butik. Länsstyrelsen här har utbildningsdagar om det. Gratis kurser. Men måste man ha en butik på stan också då faller ju hela idéen.

  Gilla

 3. Bloggsvar:
  OK jag skall sluta klaga på snön.Jag får se det positiva i att hektona rasar med all snöskottning.Vem behöver ett gym?
  ———————————————-
  Fri konkurrens leder till sänkta priser enligt teorin. Men när det blir ett fåtal stora leverantörer så gäller inte det.(oligopol)
  Det skall bli intressant att se hur det utvecklar sig med apoteken.
  Trevlig helg!

  Gilla

Kommentera gärna, tack! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.