i korruptionens kvicksand sitter många och…


i korruptionens kvicksand sitter många och tror att dem inte kan sjunka djupare. Att dem kan överleva och inte blir avslöjade. Och det blir dem inte heller så ofta.

Rysslands uppgift verkar vara att söndra. Dem är ormen i paradiset. Det finns få länder som är så korrupta som just Ryssland. Där allt kan köpas för pengar. Allt. Och det köps också.

Västvärlden är rädd för landet än, så oftast görs ju inte så mycket, utan man låter sig köpas och förföras av tjuvar som har skapat sig stora förmögenheter. Korruption är ju deras livselixir. Under det kalla kriget kunde man inte få något gjort om man inte betalade under bordet. Det liksom hörde till. Ville du köpa ett kylskåp så fanns ju det inte. Men spetsade du ditt handslag med lite pengar, så kunde man kolla en extra gång och vips så fanns ju ett. Men ville du ha ett som var rött så fick du betala lite till. Och ville du ha den levererad redan imorgon , ja, då fick du höja insatsen ännu mer. Många ska ju ha sitt i ledet.

Och det har inte förändrats nämnvärt sen järnridån har lagts i malpåsen.. Det sitter ju kvar. Och det smittar ju av sig. Alla som börjar jobba inom landets gränser får skiten på sig. Svårt att värja sig. Och det är lockande också. Motviljan försvinner snabbt när man får smaka på det ljuva livet. När man känner att här kan jag bygga upp en egen förmögenhet på kort tid.  Det är  lockande. Oron försvinner ju också snabbt. Vad skulle kunna hända? Alla kör ju sin egen panama.

Ikea vågar kämpa emot, och det vore bra om fler gör likaså.  Och det kanske dem gör, men kvicksanden släpper inte sitt grepp. Den är förrädisk. Och  eftersom Ikea kämpar emot får dem också mäktiga fiender.  Undrar hur länge dem kommer att kämpa innan ledningen ger upp och säljer eller flyttar eller helt enkelt rättar sig i leden.

Aralsjön botten idag foto av Michael Winiarsk

Själv ser jag med oro hur det kommer att bli med gasledningen som ska dras i Östersjöns botten. Försäkringarna från Rysslands sida är givetvis är dem bästa. För vad skulle dem kunna säga annars? Men hur blir praktiken? När folk kommer att mutas, där materialet blir inte det utlovade, när om 20 år  får världen rädda Östersjön från samma öde som Aralsjön i Ryssland. Detta kommer nog bli ett förödande projekt. Som dessutom förenklar för kommande ryska politiker att med en endaste knapptryckning styra Europa.

3 tankar om “i korruptionens kvicksand sitter många och…

 1. Топ-менеджеры Икеа оказались не просто подлецами и взяточниками, но ещё и банальными шпионами, собиравшими сведения оборонного характера, в любом государстве составляющие ГОСУДАРСТВЕННУЮ ТАЙНУ, барышня.
  Так что не нать с больной -то головы на здоровую.

  Кстати, продукция Икеа – редкостное дерьмо китайского кустарного производства.

  för dem som inte kan ryska här kommer ett ungefärligt översättning: Höga chefer på Ikea var inte bara fega och betalade muta, men även vanliga spioner, samlar in information med defensiv karaktär, i alla hemlighet, unga dam.
  ”Så skanna inte en patient – du ska gå till en som är frisk.”
  Förresten, Ikea produkter – en sällsynt shit Kinesiska hantverk.

  Gilla

Kommentera gärna, tack! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.