småföretagare….


Många tror att jag är småföretagare. Det är jag inte.  Jag är SOLOFÖRETAGARE,  och det är ett jävla stor skillnad.  Alla politiker pratar om vilka lättnader småföretagare har fått och kommer att få.  Röda som blåa ingen skillnad där inte, dem är mest som ormen i paradiset.. Och det kanske dem får- lättnader i sina verksamhet, vad vet jag.  Jag är ju inte småföretagare. Jag är soloföretagare. Och jag har inte märkt av någon lättnad.

Det enda jag kan se och märka att mina kostnader ökar var år det går.
Just nu har senaste räkningen har dimpat in.  För min kortavläsare.  Som numera alla måste ha. Förutom att jag betalar ca 300 kr i månaden för att ha maskinen, så dras ju från varje belopp en viss summa till banken  som kunden betalar in. Och det är inte litet heller.Det varierar beroende på vilken kort kunden använder. Kreditkort kostar mest.

Nu ska jag betala ytterligare 1550 kr för årsavgiften också.  det är alltså månadsavgift 12x 300 = 3600 kr + 1550 årsavgift 5150 kr + ytterligare kostnader som dras från varje summa kunden betalar in. Så i slutändan blir ju en ansenligt summa.

Ocker, skulle jag kunna säga. Banken borde ju stå för maskinkostnaden åtminstone, kan jag tycka.
För vad gör dem?

Inte heller betalar dem  ränta på pengarna som rör sig på kontot. Då måste man ha den i en sk sparkonto utan att du rör den. Fiffigt.  Alla vinner utom vi som jobbar. Jobbar hårt för att bli plockade på pengar hela tiden.

Nu har ju tillkommit även kassaregister.  Det får vi också betala för. Medan kassaregisterfirmor täljer guld. För vi MÅSTE köpa, eller hålla på med kontantfaktura, vilket inte heller enkelt alla gånger.  För helt kart att kunden kan ju vägra uppge adress, vilket är nödvändigt för kontantfaktura.  Och vad gör man då.  I slutändan så får man köpa en kassaregister.

Ibland undrar jag verkligen varför jag fortsätter att vara soloföretagare som ingen bryr sig om.  Som alla bara lägger mer börda på att kunna existera.  Vinst????? Har jag aldrig haft.  Men vad skulle alternativet va?  Jobba på äldrevården? Timanställd?

Tänk om någon skulle lobba även för oss?

Jag tycker dem flesta anställda som klagar på det ena och det andra borde, smaka på ett eller två år hur är det att vara egenföretagare. Där det inte finns betalt semester, där man sjukskriver sig först när man är halvdöd, för kunderna sticker snabbt till konkurrenten.  Att dra in nya kunder har blivit också både svårare och mer kostsam. Förr räckte att synas på 2-3 ställen. Nu finns hur många som helst som vill dela på kakan. Google, Eniro, Hitta.se, sociala sajter, som Facebook, olika skönhetssajter eller andra sidor för andra branscher.  Man ska optimera. Man ska hålla sig uppdaterad hela tiden. Och man ska akta sig för skojarna också. Veta vad som är seriös erbjudande och var lurar vargen.  Och sånt tar också tid, förutom arbetet som man ska utföra.

Finns det lösning? Nej, det finns inte. Inte om man vill fortsätta med den egna verksamheten.

Så jag vill inte lägga ner, men ibland behöver jag vädra min förtvivlan en aning.

Annons

4 tankar om “småföretagare….

 1. Herregud vad dom suger ut företagarna. Och ensamföretagarna som nu ska ha en sån där apparat så man absolut inte ska kunna stoppa en hundring i fickan. Hoppas Maud Olofsson får igenom att momsen ska sänkas för frisörer var det visst. Skulle sänkas även för dig tycker jag.

  Gilla

  • Det där med att sänka momsen för frisörer har jag inte hört något om. Men 2-3 procent gör inte så mycket för det enskilda. Titta på böckerna. Dem är bra dyra igen. Jag funderar att höja priserna så att man kan täcka alla kostnader vi har fått på oss.

   Gilla

 2. Jag har varit Soloföretagare men mestadels anställd.

  Allt har sina för- och nackdelar kan vi väl konstatera.
  Man får avväga vad som passar en själv bäst.

  Det är bra om man har sett båda sidorna, det gör det lättare att bestämma sig 🙂

  Gilla

  • Klart allting har för och nackdelar. Är man sjuk så är det definitivt inte fördel att vara egenföretagare. Inte heller när man ska på semester. Inte heller när man höjer skatter och avgifter. Och nya kostnader rent allmänt.
   Att ha sett både sidorna gör att man kan förstå OSS lättare.

   Gilla

Kommentera gärna, tack! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.