kriminellt, men varför…?


Så tröttsamt är att jämt läsa om de kriminellas taskiga barndom och svåra uppväxt.  Det ska ju alltid skyllas på nåt varför den kriminella kriminell. Men dem andra som har haft lika taskig uppväxt, som har fattiga, sjuka, elaka, frånvarande, döda, ointresserade föräldrar och ändå blir till vanliga medborgare.? Borde inte dem också har blivit kriminella?

Eller familjer som tar hand om barnet och  4 av 5  i syskonskalan blir till hederliga människor med bra jobb, men den femte blir  kriminell. Vad ska den familjen skylla på? Att vi var för bra, att vi har gett allt?

Jag tror mer på att det är generna som styr hur vi handlar. Det styr ju ätandet, drickandet, barnets kön bl.a. Det har jag redan skrivit om det här och undrat samtidigt om vi är bara en experiment.

Det finns inget som kan reta upp mig när man säger att ens handlingar beror på det svåra uppväxten. Visst finns väl några få som bara testar gränser och efter att dem har bränt sig blir hederliga medborgare för resten av livet, men dem är inte många.

Å andra sidan om tesen om en fel gen slår igenom så blir det till ett enkelt sätt att få mildare domar. Det är ju inte individens fel att han/hon är kriminell. Det är genen som styr deras handlingar.

Som ett apropå Dragomir Mrsic i filmen Snabba Cash och hans kriminella förflutna.

Ränderna går heller aldrig ut. Möjligen så måste man mangla länge och hårt. Det har inte den här fångvårdare heller förstått som har blivit gravid med en våldtäktsman. Vet inte vem som har större problem i hjärnbarken, hon eller han.

Annons

6 tankar om “kriminellt, men varför…?

 1. Antonia: Det är inte lätt att vara människa. Men om man har haft en svår barndom och själv slår sina barn och är elak – det förstår jag inte. Då ska man väl bli extra snäll. Och hur man kan bli med barn med en våldtäktsman är ju konstigt. Men hon blev väl kär.

  Gilla

  • JA, det finns ju alltid förklaring för allting. Det brukar heta kärleken förblindar medan äktenskapet öppnar ögat. Och nog ligger en hel del i det talesättet.

   Gilla

 2. Det är nog väldigt många faktorer som spelar in, om någon blir kriminell eller inte. Sedan är det ju dessutom skillnad på kriminell och kriminell. Jag menar, det krävs ju olika sorters psyke för att våldta och kallblodigt mörda folk, jämfört med sådana som ägnar sig åt ekonomisk brottslighet. Till exempel.
  I många fall beror nog brottsligheten på missbruk. Dels för att missbrukaren är desperat för att få pengar, dels för att själva missbruket förändrar psyket på dem.
  En del personer mår nog helt enkelt inte riktigt bra psykiskt, kanske faktiskt också har någon psykisk sjukdom som inte behandlats.
  I de fall som de faktiskt kan ”skylla på” barndomen, är nog om de haft det svårt och samtidigt varit väldigt känsliga och haft svagt psyke. En del reagerar inåt med att bli deprimerade och kanske begå självmord. En del agerar utåt genom att bli våldsamma. Om de då inte får hjälp i tid, är det nog lätt att de fortsätter på den vägen och om deras enda umgänge är den sortens folk, är det inte lätt att bryta mönstret.

  Sedan finns det säkert en hel massa människor som man åtminstone utifrån sett, tycker att bara är slöa, slappa (eller ondskefulla) som tidigt kommit i ”fel umgänge” och levt glada dagar och aldrig haft lust eller ork att ändra på sig. (T ex Clark Olofsson, som ju är riktigt intelligent, men som väl aldrig kommer att ändra sig.)

  Som sagt, jag tror orsakerna är lika många som det finns kriminella. 🙂

  Gilla

 3. Bara för att man växt upp i samma familj behöver det inte betyda att alla fick det lika bra. Familjer har en benägehet att välja ut en person som får all skit så att de andra kan må bra…
  Inte att det skulle vara en ursäkt för att bli kriminell. Men det är lätt för en utomstående att tycka att en annan hade en bra uppväxt bara för att familjen verkar till synes bra och att de övriga familjmedelmarna mår bra. Bakom stängda dörrar är det mycket som kan hända som ingen ser…

  För övrigt har jag också undrat varför vissa blir kriminella. Jag tror att det kan vara en kombination av olika saker. Det verkar finnas ett behov att ha någonting att skylla på och förklara saker och ting. Jag tror det hänger ihop men människans behov att kontrolera sin tillvaro. Men varför måste det vara just en anledning. Det ena behöver inte utesluta det andra tycker jag.

  Bra och intressant inlägg.

  Gilla

  • Det kan stämma det du skriver, att alla inte behandlas likadant inom en syskonskara. Men ädå blir ju inte alla som behandlas illa kriminella bara för det. Då är det mer en hälften av världen skulle vara grova brottslingar. För många har det svårt och tufft under sin uppväxt.

   Gilla

Kommentera gärna, tack! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.