en bild säger så mycket mer …


gruppbild om dem styrande av Yvonne Åsell / Svd / Scanpix

En bild kan förmedla så mycket. Jag antar att det är inte första gången dem fotograferas ihop heller. De styr ju landet på ett eller annat sätt så många bilder blir det antingen för sig eller som här i grupp.

Vinnare – förlorare

Undrar förstås vem som valde platsen? var det bara en ögonblicksbild eller var det planerat? Väskan den röda åt det röda Mona sticker ut. Oavsett om det är en dyr Louis Vuitton väska eller bara en no name väska från Marrakech. Väskan är ganska ful (bara min åsikt) men helt klart känns som om den är placerad för att visa upp. Ingen på bilden har faktiskt väska så det kan inte vara en slump.

Placeringen av gruppen gör också att jag höjer ögonbrynen en aning. Jag bröt upp bilden för att bli tydligare.

Den så kallade röd-gröna alliansen sitter till vänster på bilden (så klart det är en definitions fråga hur man tolkar höger och vänster) Med en lugnt bakgrund som undermedvetet ger en stark intryck.  Bakom Mona tornar upp nåt anfader också med makt. Vill skapa förtroende. Vilket lätt raseras av den röda väskan som en arbetare knappast kan köpa av sin månadslön. Födelsedagspresent eller ej ger det fel signaler. Särskilt i lagom landet Sverige.

Tyvärr vänster sidan består av hycklare som säger en sak men själva handlar på ett hel annat nivå och alltför ofta kör med dubbla budskaper.

På höger sidan har vi dagens allians. Men här har man en rörligt bakgrund med två dörrar, och dessutom med någon som arbetar i högersidan. Bilden ger en slafsig och hastig intryck. Känns som om den vill skapa en mer otrygg association  för dagens sittande politiker. Att den vill vinkla vår undermedvetna utan ord att det rätta trygga vägen borde vara det röd-gröna. Om man nu bortser ifrån väskan. Förstås. Eller trots  väskan som  med lätthet kan retuscheras bort som Stalin lät ta bort Trotskij från bilder där Lenin håller tal till ryska arbetare.

Som sagt vet jag ingenting om hur och varför bilden blev till. Kanske fanns inte ens en uns tanke bakom, bilden bara blev till ingen skulle ha skrivit om den utan den röda väskan och Mona Sahlins  taktlöshet. Eller för den delen även fotografens okänsla för balans. Men antar jag att genom det blir hon mer omskriven.

Andra som skriver om Mona Sahlin: Palena Inn, Törnebohms hotspot, DN

Förstås dras nu  självklart paralleller med Reinfeldts dyra klocka. Men han är dock inte ledare för arbetarklassen. Och han har inte heller lagt den välsynligt på soffan, för allmän beskådande.

Annons

6 tankar om “en bild säger så mycket mer …

  • Ju jag såg förloppet efter att jag skrev ner mina tankar. Men en fotograf en bra sån borde ju se hur bilderna blir och kanske göra ändringar för en bättre balans. Annars kan faktiskt vem som helst gå upp dit och fotografera. Du hade gjort en mycket bättre bildkomposition.

   Gilla

 1. Jag hade liknande tankar som du.
  Nånting är helt fel på den här bilden.
  De två bakgrunder som du så bra fick fram t.ex. – ingen fotograf skulle ta den bilden.
  Väskan dominerar totalt. Ingen fotograf skulle ta den bilden heller.

  Har t.o.m. kollat upp väskans skugga. Det är inget ljusinfall från vänster och ändå finns det en skugga av väskan åt höger.
  Jag kanske överdriver men undrar verkligen vad det här är.
  Mystiskt, mystiskt…

  Gilla

 2. Bra anays! Reinfeldt hycklar inte lika mycket som Sahlin. Hon brukar ju aldrig bära väska annars. Dom har ju folk som sköter sånt. Så visst är det lite mysko att den står där. Om det är en slump så är det mycket dålig tajming måste jag säga.

  Gilla

Kommentera gärna, tack! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.