45 sekunder….katastrof…girighet…Haiti


Haiti. Landet som aldrig har haft lätt. Katastrofer kommer och går. Orsakad av människor men även naturen är onådig. Det ena katastrofen är värre än den andra. Och nog är den senaste är den värsta. 45 sekunder. Mer behövdes inte för naturen att rasera en stor del av landet.  Många dog omedelbart. Andra kanske kan överleva, om girigheten inte visar sin fula tryne.

Världen vill hjälpa, men som vanligt blir det kaos. Det verkar inte finnas rätt beredskap. Det finns ingen samordning. Och människor dör fast dem inte skulle behöva dö.

Och så gamarna. Journalister som kablar ut hemska bilder, och berättar hemska historier med dramatiska röster, och någonstans hoppas dem att just deras bilder skakar om oss så att vi öppnar plånboken, att just deras berättelse är den rätta för att hjälpmedeln ska flöda, och kanske även dyker upp hoppet att just deras bild  och reportage blir vald till årets bild och årets nyhet… Människorna behöver hjälp och fotograferna går runt och tar närgångna bilder på deras lidande. Makabert.

Ett land som ska byggas upp på nytt. Kommer dem fattiga få det bättre? Knappast. De kommer ha lika eländigt som dem alltid har haft. Medan några få kommer få ohyggliga rikedomar, uppbyggd av andras nöd och världens pengar.

Många vill ha goodwill och sänker mycket pengar. Jag önskar att dem skulle göra det mer anonymt. Undrar hur jag skulle göra det om jag hade miljoner över. Kan faktiskt inte räkna ut.

Inte heller kan jag räkna ut varför just Haitis öde berör media så mycket. Det var jordbävning i Tonga förra veckan 6,7 det är allt man fick veta. 2005 var det stor jordbävning i Pakistan.  Var avklarat på några få nyheter.

Vad sorterar media efter vilket som är värt att uppmärksamma och pusha extra mycket för?
Nåja, jag hoppas att de överlevande kommer få det bättre genom världens omsorg, och att det är inte är  bara tom prat  medan världens öga ser allt.

Länkar till hjälporganisationer där vi kan anonymt men effektivt hjälpa. Jag brukar ge till Läkare utan gränser:

Sms:a LIV till 72 990 (50 krAsterisk som markerar förklaring)
PG 900603-2 eller BG 900-60 32. Märk talongen ”Akutinsatser”.

Annons

9 tankar om “45 sekunder….katastrof…girighet…Haiti

 1. Det har jag också funderat mycket över. Varför det som visas i media är det som valts att visas när naturkatastrofer och krig ständig kantar vår värld. Vissa verkar till synes mer viktiga än andra trots många lika omfattade kriser. Det känns på något vis fruktansvärt att inte allting kommer till denna enorma mediala omfattning, och på så vis ej får möjlighet att motta samma enorma hjälp som kan rädda tusentals liv.

  Gilla

 2. varför har <Röda Korset inte bättere koll på sin lednig -VD,sånt får inte förekommar typ girighet, roffa åt sig, hoppas att dom får högsta staffet
  jag har för tillfället inte förtoende för Röda Korset, har lämnat åt annat
  håll för Haiti finns många mögligheter,vaför blir det inte en större pengainsamling typ i TV i kväll idrottsgalan

  Gilla

 3. Vart ska man skicka sina pengar? Inte till Röda Korset i alla fall. Läkare utan gränser kanske är bäst. Åka dit är ju ingen idé. Ta med sig lite filtar och lite välling. Jag skulle vilja. Men det går ju inte. Under tiden blundar jag och stänger av tv:n. Orkar inte se eländet. Ja, varför sånt intresse för Haiti?

  Gilla

Kommentera gärna, tack! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.