En av favorit grönsakerna är paprika. På vinter köper man dem styckvis, och jag orkar inte ens kolla hur mycket det kostar, den var redan alltför dyr på sommaren, när det var säsong. Nu är det inte det.
Det är styckpris på dem. Inbillar jag mig i alla fall. 🙂
Så jag blev extra glad när jag upptäckte att jag fick 2 för priset av en paprika. Nåja, kanske jag överdriver lite, men det var en söt liten en. Och så kunde jag skriva en onödig inlägg om den.
Paprika är full av c- vitamin och antioxidanter. Och den finns i många olika sorter. Jag kommer från paprikans hemland. I alla fall en av hemländerna av många 😉 Men just den ungerska varianten är inte särskilt förekommande i Sverige. Gud vet varför och vem är det som bestämmer över så viktiga saker. Paprikan härstammar från Brasilien, men Ungern har kommit på iden att mala den till pulver.
Är paprikan utan styrka beror det på en recessiv gen som upptäcktes i Ungern. Jag gillar paprika med lite attityd, men dem säljs som sagt inte i Sverige utan får man nöja sig med spanskpeppartypen. Och deras attityd gillar inte jag.
Värt att veta också att ungraren Albert Szent-Györgyi tilldelades 1937 nobelpriset i medicin. Han var den förste som isolerade vitamin c och bestämde dess kemiska struktur. Givetvis experimenterade han på paprikor.
Utan Szent-Györgyi och hans experimentpaprika hade vi i dag inte kunnat ägna oss åt att febrilt överdosera vårt intag av c-vitaminer heller.
Intressant också att Ungern ses av många vara paprikans hemland. För det är ju inte. Paprikan härstammar från Brasilien, men Ungern har kommit på iden att mala den till pulver och dessutom är klimatet är perfekt att odla paprika. Men vad jag vet så EU har lagt sig i paprikaodlingen och sånt brukar ju inte direkt sluta så bra. Men nu vill jag inte bli politiskt.
en bra post, fast ungrare äter väl hur mkt rå paprika som helst..
(ps, konstnären är ingen italienare, salvatore, utan heter salvador vilket är spanskt…
GillaGilla
Ja, Kris. Ungrare äter paprikan rå, men även tillagad i maträtter också.
Och efter lite letande hittade jag även posten där jag skrev Dali´s förnamn fel. Vilket jag borde ha vetat då han är en stor favorit. men tack för påpekandet. 🙂
GillaGilla
Så ni äter den rå? Vilken färg? Röd, gul eller grön. Den gröna – den omogna – är svårast för magen att smälta.
GillaGilla
Japp vi konsumerar en hel del paprikor på mackor. Men dem säljs inte här de kallas för vita, men är inte vita utan ljusaste gul. Är tunnare i köttet (fruktköttet) och finns i olika styrkor från ostark till lite stark osv.
Men så klart används även i matlagning också. Och så finns en sommar rätt som görs av endast paprika, lite tomat och lök eventuellt ägg över. Men dem här uppblåsta paprikorna ( som säljs i Sverige) passar inte till den rätten.
GillaGilla
Paprika är den mest besprutade grönsaken. Sorgligt nog. Sverige skickar tillbaka parti på parti.
Paprika är svårsmält. Min italienska väninnan som bott länge i Italien säger att man där inte äter den rå. Aldrig. På pustan i Ungern lägger man väl in den. Där äts den väl inte heller rå. Det är det nog bara dumma svenskar som gör.
Jag har också bloggat om paprika för länge sedan.
GillaGilla
Ja det är synd, men min mor gör inte det. Så på sommaren är det fest.
Min mage tål paprikan bra, kanske är det genetiskt förändrad då man kommer från paprikans land.
Och visst äter vi den som inlagd också. Både i ättika och i olja. Gott i alla former.
GillaGilla
Alldeles rätt, det du skrev om paprika.
Vet du vad jag saknar? Grönsakslök som man kan köpa i Tyskland. En löksort som är större och mycket mildare. Kanon för att göra en grönsaksröra bestående av paparika, lök, tomat (t.ex.). Det finns inte heller här, suck…
Ha det gott i staden, landet vinkar 🙂
GillaGilla
Det skrivs på tok för få paprikabloggar, tänker jag när jag läser den här. Dessutom blev jag paprikasugen.
GillaGilla