hemlös…men varför?


Idag kan man läsa om hemlösa i Aftonbladet och jag läste även tankar hos bloggvännen Törnebohms Hotspot som drog igång mina tankar runt ämnet.

Hemlösa. Människor utan hem. Utslagna. 18 000 människor. Som om en mindre stad – typ Sjöbo – hade bott på gatan.

Ett ämne som är mer smärtsam när termometern orkar inte höja sig över nollan. Bra bilder blir det också. För misär visar sig extremt bra i bild. Man kan bara hoppas på att dem fick betalt för att de medverkade i projektet, för Magnus Wennmans bilder säkert kommer att belönas.  Och vinna en del priser.Jag antar att han delar sina inkomster med Pekka och dem andra. Eller?…

Men varför är dem hemlösa? Är det för att dem har betalat hyra, skött jobb och familj?  Eller var det tvärtom? Och inverkan av alkohol och narkotika fanns den med i bilden? Eller har dem börjat först efter att allt har raserats?  Eller har raset byggdes upp av alltför många tomma flaskor och det vita pulvret?

Kan man lösa dem hemlösas problem? Genom att ordna fram något boende för dem? Jobb? Kan dem avstå från missbruket, kan dem rätta sig in i ledet?  Tror inte det.

Vem kommer att ta ansvaret för dagens uppväxande generation? Hur kommer det bli med många av dagens ungdomar som lätt kan skuldsätta sig ( och redan gör det) , för att det finns möjlighet till snabba lån för dagkonsumtion, som sen blir alltför övermäktigt att betala tillbaka?   Vems fel är det?  Samhällets som tillåter att sms-lån finns? eller föräldrarna som  inte har lärt sina barn pengars värde? För kanske inte ens föräldrarna  känner till hur man sparar innan man spenderar. Allt ska ske nu. Inte i övermorgon, inte heller imorgon. Utan nu. NU.

Följden blir att man raserar sin framtid innan  man ens byggt upp en status. Ja, det är hårt att leva på gatan. Det är inte heller första gången man får läsa den typen av artiklar. Dem kommer oftast på vintern, runt jul och kyla, mer sällan kan man läsa om dem på sommaren, fast dem hemlösa är lika hemlösa även då. Men kanske med något lättare tillvaro.

Finns det lösning? Jag är inte så säker på det.  Finns kanske en promille som kan resa sig ur askan. Men större delen av hemlösa kommer förbli hemlösa. Trots sina drömmar om att kunna leva ett vanligt svensonliv, är dem inte kapabla till det.  Det kommer förbli ett dröm i det verkliga livet.

Och vad kan man göra?  Hjälpa så klart.  Genom att förbygga så att man lär sig i tid att inte överkonsumera, och genom att inte skära ner på hjälporganisationers möjligheter att hjälpa dem hemlösa.

Annons

8 tankar om “hemlös…men varför?

 1. Jag tycker din blogg e intressant, men jag skulle vilja tipsa dig om en sak.
  Jag var den första eleven och fungerar kanonbra idag
  Integrationscoaching har hjälpt mig i riktigt svåra tider, idag har jag jobb och bostad med ett goal in life.
  Integrationscoaching är en integrationskurs som syftar till att ge hemlösa och utsatta i samhället, en chans
  att komma tillbaka till ett normalt liv.
  målet är att göra eleverna till självförsörjande och produtiva människor.
  Detta e ett banbrytande projekt som inte finns någon annanstans och ger människor värdighet från borjan och
  med eget ansvar för sitt liv.
  Ingen behandling och egen lägenhet el hus direkt och focuserar pa livet utanför instutitioner in real life,
  medans andra behandlingshem tar mellan 3-5000:- per dygn
  och kanske inte har focus pa tiden efter behandlingen, Detta allternativet e billigare och så har Integrationscoahing
  redan från början detta mål,att leva utanfor instutition, med jobb och bostad.
  Tryck på mitt namn för att komma till hemsidan.

  Gilla

  • Pierre jag kollade sidan. Men känns som om det är för dem invigda.
   Jag är glad för din skull,att du lyckades, men få har den styrka som du har. För så fort det är motigt som faller de flesta tillbaka i det de känner trygghet.

   Gilla

 2. Integrationscoaching är en integrationskurs som syftar till att ge hemlösa och utsatta i samhället, en chans att komma tillbaka till ett normalt liv.
  målet är att göra eleverna till självförsörjande och produtiva människor.
  Jag var den första eleven och fungerar kanonbra idag
  Tryck mitt namn o kom till hemsidan!

  Gilla

 3. 18000 är inte utslagna och lever på gatan. Många hemlösa bor i olika former av tillfälliga boenden, till exempel rum som kommunen betalar eller vandrarhem. Uteliggarna utgör en mycket liten del av de som räknas som hemlösa.

  Gilla

 4. Man kan inrätta värmeskjul på stan tycker jag. Så dom i alla fall får tak över huvudet. Håller med kristallina – organisationerna ser nog själva till att få jobb i första rummet. Det låter bra med hjälp-ordet men i verkliga livet ser det annorlunda ut. Man måste vara sin egens lyckas smed. Alla klarar inte det. Så ett värmseskjul skulle sitta fint. Lite här och där på stan.

  Gilla

 5. Det finns så många organisationer som påstår sig att hjälpa hemlösa.
  I själva verket vill de bara hålla organisationen i gång och inget annat.
  Folk behöver tak över huvud och inga organisationer som inte gör mera än att ”planera” nånting för dem eller startar nån informationskväll.
  Blir så trött på alla som bara pratar och planerar över huvdet på dessa människor som behöver ett rum att bo i.

  Ha det gott 🙂

  Gilla

Kommentera gärna, tack! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.