design Jimmy Choo, eller?


Jag råkar läsa ett inlägg om kaoset i Malmö när H&M kränger sina nya profilvaror av det senaste designer med namnet Jimmy Choo. I inlägget   ser jag en bild om en skinnjacka som har designats av just  Jimmy Cho. Ja, han som är mest känd för sina skor. Det som slog mig framför allt att jag har ägt en sån jacka i min ungdom. Och det var inget speciellt med den jackan, en no name produktion. Men en populärt plagg.  Jag har använt den i många år, men sen gav jag bort den, som vem vet var den är nu. Kanske lever jackan sitt liv än.

Synd bara är att JAG  inte har kvar min  gamla jacka för då kunde jag fota den och visa upp bilden.

Det märkliga är att designers kan använda utan påföljder vilken gammal design som helst utan att någon reagerar eller vill stämma dem för design intrång och kräva  skadestånd. Kanske är det lätt att säga att materialet är annat, eller sömnen är dubbelsömn istället för enkel, eller innerfodern har en hel speciellt funktion. Och framförallt är tanken är något helt annat bakom den nya designen…You know…

Men om man nu någon annan  skulle råka kopiera deras plagg, ja, då är processen är ett  helt annat.  Då ska det stämmas, som Odd Molly har stämt Lindex för några av deras plagg var misstänksamt likt Odd Mollys.

I vissa fall kallas det att man har blivit inspirerad, medan i andra fall ropas kopiering, stöld och ajabaja så gör man minsann inte. Tydligen är skillnaden är hårfinare än hårfin.

Har till och med läst att kända designer har kopierat rakt av utan att skämmas och utan att ha blivit påkommen, plagg som var andras verk har visats upp till och med på catwalken.. (berättades av assistenten)

Så jag har haft en sån här jacka (och väldigt många andra med) innan Jimmy Choo kom på iden för H&M . Och inte är det ironiskt lite? Är inte Hennes ganska känd att kopiera andras ideer?  Fast jag kanske missförstod något här. Det är ju fullt möjligt det också.

Annons

8 tankar om “design Jimmy Choo, eller?

  1. Pingback: plagiat eller inspiration?… « Divage

Kommentera gärna, tack! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.