lätt som en plätt…fast


Lätt som en plätt. Trodde jag, och det är i för sig var det inte svårt men bökigare en jag hade räknat med. 😉

Läste om något gott hos Palena Inn. Så jag tyckte det verkade enkelt att göra, men där bedrog mig lite.  Jag gjorde bara en tredje del av det stod i receptet.  Men DET var ett misstag. För det blev ju inte mycket. Och inte var det heller lätt var man ska hälla upp. Långpanna kom ju inte i fråga.  Men det löste sig.

I receptet stod att den ska stormkoka. Och det sa ju inte så mycket. På min gasspis stormkokar ju det mesta. ( jag hatar gas) Men nu förstår jag, den ville bara lämna kärlen. Jättejobbigt var det – och ändå fanns det mycket plats att pösa upp sig i.Och jag hade lågan på allra lägsta nivån. ( jag hatar min gasspis)

Nåja nu är det på kylning. Och hoppas bara att allt gjorde jag rätt så jag behöver inte slänga glasformen som jag hällde i.

Lärdom:

Ändra inte på välbeprövad recept.  Vill du minska och göra en mindre satts, gör det sen när du vet hur baket blev.

Helena! Jag undrar än hur stort gryta  ska man ha????????

Annons

7 tankar om “lätt som en plätt…fast

 1. Just det! När man kan det är det jättelätt! Har man i sirap får man knäck. Men det är inte bra för plomberna. Men det är det här. Lättätet i alla fall. Jag tror min gryta är runt 4-5 liter bara. Men den är vid.

  Gilla

 2. Min kastrull är stor. Jag kokar i en rund järngryta. Jag ändrade i min text. Det behöver inte stormkoka – men det ska koka ordentligt utan att koka över. Får det göra det så lägger det sig efter en stund och då går det fort. Annars får man hålla på länge att dra av och sätta på och ha sig.

  Hur blev smak och konsistens?

  Gilla

  • Du vill inte skriva hur stor är kastrullen 😉
   Ju, det var en ruta som det blev som det ska. Så jag borde kanske kokat lite till, men det började tjockna.
   Resten var kanske lite mer slät och sött. Som kladd kaka.
   Men man undrar förstås hur har man kommit på iden överhuvudtaget? För det är ganska bökigt första gången, tar ju lite tid också. Men det är det värt.

   Och drar slutsatsen att det är som med datorer. När man kan det då är det piece of cake, men innan är det ju jättesvårt.

   Gilla

 3. Spännande hur det gick. Det är inte heller så vanligt att storleken av kastrullen är problemet 😉 när man pröver ett nytt recept.
  Man blir nyfiken vad det var, tror jag får ta mig en titt hos Helena.

  Hoppas det gick bra och det smakar … mera 🙂

  Gilla

 4. Antonia: Om man tar 3 dl grädde måste man ha 3 dl socker. Man ska ha en så stor gryta att det kan stormkoka utan att koka över. För om det får koka upp ordentligt så lägger det sig sen och då brukar det vara klart på 30 minuter.

  Det är som att koka knäck. Det ska också gå fort. Men eftersom folk hela tiden har för små kastruller så drar dom hela tiden undan och sätter tillbaka. Då tar det tid.

  Skär i bitar sen det kallnat. Det är hemskt gott. Man kan äta ihjäl sig. Och blir det inte sockrigt utan kletigt och segt har det kokat för lite. Men det är gott i alla fall.

  Gilla

  • Jag förstod den biten att 3dl sockoer och 3 dl grädde. Och kastrullen såg stor ut till satsen, den var fylld till endast fjärde del, ändå ville den ut. Så hur stor är din kastrull?

   Gilla

Kommentera gärna, tack! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.