elleverantörer höjer elpriset…trevligt Jul!


Det blir intressant att få nästa elräkningen.  Priset är chockhöjd. Argumentet för det är att det är alldeles för kallt och Sverige har inte tillräckligt med el att leverera.  Det är helt klart mer lönsamt att sälja elen till utlandet än att tillgodose den egna befolkningen. Så nu har priset höjts från:

ca 0,50 öre per kilowatt  till 14,50 per kilowatt.

Så det är inte lite höjning vi drabbas.  Och förklaringar finns det gott om så klart.  Det mesta av förklaringar är förstås märkliga på det grunden att Sverige ligger ju på en breddgrad där kyla bör inte vara något större överraskning.
Men elverket vill påstå att dem är tagna på sängen.
Man vill gärna tro att det är utbildade människor som tar hand om arbetet och att de har kontakt med vädertjänsten också. Så himla stort överraskning kan det väl inte blitt att det kalla vädret kom, eller…?

Helt klart däremot är att idag styrs världen och även elförsörjningen av  Mammon

Uppdatering den 5 januari 2010:

Tanken slog mig att det är samma visa på sommaren när alla ska på semester. Då är det oljepriser som höjs  med motiveringen att man inte har tillräckligt mycket att leverera. Alltså man är återhållsam med utvinning, vilket gör då  lättare att ta högre priser.

Annons

7 tankar om “elleverantörer höjer elpriset…trevligt Jul!

 1. Pingback: en ELdig julsång… « Divage

 2. Hej Antonia!

  Jag läser din blogg med stor behållning och tänkte därför tipsa om en nyhet från Villaägarna som jag arbetar för. Kraftbolagen har nämligen börjat fira jul genom att slå rekord i elprishöjningar som du vet. Den 17 december noterade spotpriset på elbörsen 14.50 kr/kWh och bara under detta dygn tjänade kraftproducenterna 1,2 miljarder kronor extra på svenska elkunder! Hela pressmeddelandet och rapporten om detta hittar du på http://tinyurl.com/yzcp594

  http://www.kraftsamla.se kan man gå med för att stödja kampen för lägre elpriser och göra sin röst hörd. Vi har också tagit fram en julsång som skickar en stenhård julknäck till kraftbolagen. Den får du gärna sprida vidare till dina läsare, vänner och familj.

  Julsången hittar du här: http://www.youtube.com/watch?v=8d95OPc45og

  God jul och gott nytt år!
  /Rickard

  Rickard Nyman

  Mob +46 702 34 41 00
  Tel +46 8 23 01 00
  Fax +46 8 23 01 05

  Gilla

 3. Tänk om Vattenfall kunde använda sina enorma vinster till att se till så folk i Sverige kunde få billigare i el. Istället är dom i Tyskland och flyttar på byar för att kunna utvinna kol. Det är förskräckligt!

  Gilla

Kommentera gärna, tack! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.