hörselnedsättning eller överhörsel?…


Efter yrselattacken besökte jag läkaren. Mest för att en vän tyckte att det vore ingen dum ide och jag gjorde det även för att jag fortfarande får lite mikroattacker också.

Hos öronläkaren fick jag veta att jag inte har fått hjärnblödning och det är ju skönt. Genomgick även en hörseltest. Och det visade sig att jag har en hörselnedsättning sen minst 10 år tillbaka.  I alla fall enligt undersökningen som görs i ett ljudisolerat minirum genom att trycka på en knapp när man hör nåt i örat genom hörluren.

Tråkigt var det, för jag några gånger tappade koncentrationen.

Hur som helst enligt makaperen har jag nedsatthörsel. Men varken jag eller min omgivning har märkt något. Läkaren förklarade sen att jag hör väldigt tydligt bakgrundsbruset.  Och DET stämmer. Så helt plötsligt fick jag reda på varför jag störs av alla ljud omkring mig, och att jag aldrig kan bara glömma bort att de låter. Vilket gör livet till ett mindre helvete.

Några ljud som jag aldrig kan koppla bort är:

 • kylskåpet
 • klockan
 • trafiken
 • elektriska apparaters låga brummande
 • datorn
 • grannarna ovanför, under och bredvid
 • fågelkvitter
 • folk i trapphuset
 • vattenbrus och några ljud till som jag har glömt för tillfället

Nu blir ju ingenting bättre av att jag vet om det. Det kommer inte bli mindre störande för det, men ger ändå en tillfredsställelse att veta att det  inte  är något psykiskt eller social aspekt som gör att jag blir irriterad utan bara en sorts hörselskada.

Precis som med min light aspergers. Det är bra att veta varför man beter sig som man gör.

4 tankar om “hörselnedsättning eller överhörsel?…

 1. I januari 2008 hade jag bursit – slemsäcksinflammation – i vänstra skuldran.Gjorde jävligt ont. Tog tre veckor att läka. Självförvållat. Hade lyft Axel och Ida – 18 kg var- var och en för sig högt upp i luften. Kände att det blev för mycket. En överbelastning helt enkelt. Men gjorde otroligt ont i alla fall. Speciellt på nätterna. Värktabletter.
  Så nu vet jag vad ordet börs eller pung kommer ifrån. Från bursit.

  Gilla

 2. Skönt att veta vad som är fel. Jag stör mig också på ljud. Kanske man har en liten nedsättning på hörseln. Kollade för några år sen. En kille gjorde en undersökning på bönder och då passade jag på. Men jag horde som en räv. Det gjorde min man med fast han alltid vill ha radion och tv:n på så jävla högt. Så där fick han. Han trodde att han hörde dåligt.
  Trevlig helg! Drick lite glögg med brännvin i. Det gör jag. Gott!

  Gilla

  • Trevligt helg på dig också.

   Jag pratade med en vän och han berättade att 2 av hans kolleger drabbades nyligen av vestibularisneurit. Då börjar man undra förstås om det är något som är på gång.
   Måste säga att idag har inte mått så bra heller. Så glögg blir nog inte för det gör mig mer snurrig bara.
   Men skål på DIG!
   Det är nästan så att jag känner lukten på glöggen. Jag KÄNNER lukten på glöggen, det gör jag faktiskt, kan hända att någon har kanske just fixat det i huset. För vårt hus är inte tät för varken lukter eller ljud.

   Gilla

Kommentera gärna, tack! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.