min polstjärna…blev till Venus


Vaknade runt 4 imorse.  Öppnade alla fönster och då såg en stjärna som lös väldigt. Tyckte det var lika bra att fota den. Tog fram stativet, men då jag inte har fjärrstyr till min kamera blev den ändå lite skakig. Och objektivet är ju inte heller till stjärnfotografering.

polstjärnan

polstjärnan inte som jag såg den

Hur som helst tog jag några bilder, men klart besviken blev jag när jag insåg att det jag ser är inte det samma som kameran ser. Så jag undrar förstås varför ser jag avlägsna planeter som stjärnor. Stjärnor som har taggar, eller ser så där stjärniga ut. Som gnistrar ut precis så som tomtebloss gör när man tänder de.I Ungern kallas den för skymning-gryningsstjärna då den syns som första stjärna på himlen just på kvällen och sist ut på morgonen.

Jag tog bild även på månen för några dagar sen, när det var fullmåne.

det är så jag nästan kan se våra kontinenter...

det är så jag nästan kan se våra kontinenter...

Strukturen liknar ganska mycket om jorden. jag fick en kusligt känsla att den är bara en spegelbild av jorden.  Sen kom tanken igen fram om man verkligen var på månen. För om idag behövs så stor förberedelser till att skjuta ut de till den internationella rymdstationen, där vädret är en ständig problem vid uppskjutning, hur lyckades de med det i 60-talet.  Men framför allt, även om uppskjutningen lyckades då man tog säkert större chanser för att slå ryssarna, kan jag fortfarande inte få ihop hur kom man ifrån månen?

Uppgradering: Nu fick jag veta att det jag såg och fotade var planeten Venus. Den lös starkt. Bilden är si så där, men den är min. Bilden alltså 😉

ab, expressen, dn,

Annons

6 tankar om “min polstjärna…blev till Venus

 1. Fina bilder! Klart man ska fota när man är uppe i ottan. Kusligt lik jorden – kanske bara är en spegelbild! Ja du, hur kom dom ifrån månen? Fuglesang är bara 100 mil upp. Det är 40 000 mil till månen.

  Gilla

 2. Fina bilder – även den första blev fin på sitt sätt, även om det inte var så som du såg den!
  Att kunna få med månen så klart med alla ”landskap” med en vanlig kompaktkamera – wow!!

  Gilla

 3. Hej! Klockan 4 är det planeten Venus som lyser klart i öster, måste varit den som du såg. Polstjärnan lägger man knappt märke till i vanliga fall.
  Första bilden ser ut som om det var något på tok med fokus. Påminner om hur gatlampor ser ut när jag inte har glasögonen på :-9

  Gilla

  • vad kul, nu vet jag att jag såg Venus. Hade inte en aningom att man kan se den så bra. Att bilden är som den är beror på att det var svårt att sätta fokus på den. Jag har ingen superkamera, utan bara en digitalkompakt.

   Gilla

Kommentera gärna, tack! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.