klimat för 1000 år sen var ganska lik…


Kusten (här Norfolk) formas dag som natt...

Kusten (här Norfolk) formas dag som natt...

Läser i DN om en forskning om orkaner, som för övrigt publicerades i tidskriften Nature.  Enligt den så kan man visa att redan si så där 1000 år sen hade jorden än period med extrem mycket orkaner. Det var säkert dåtidens människors enorma utsläpp som orsakade virvlarna i deras inrutade väderkarta.

Jag kan inte riktigt bedöma själv om vädret har förändrats, men när Al Gore inte kunde vinna posten som USA-s president, har vädret fått en ny definition. Och helt plötsligt befinner vi oss i klimatförändringens era ledd av Gore. Kan han inte leda USA kan han leda hela världen.

Det är skönt att det kommer fram uppgifter som kan visa annat, än just att vi, människor är oaktsamma och slösar med vår natur. och energi. Jag menar inte alls att man inte ska tänka sig för och förbättra, men det ska inte heller överdrivas, och låta som jordens undergång är runt hörnet.

Naturen är en kraftfull motståndare, och tror inte att den låter sig tämjas. New Orleans undergång skyls gärna på Katrina, men man borde kanske inte glömma bort att bygget som skulle skydda New Orlens var inte så fantastiskt som den framställdes till stadens invånare. Den höll inte och det gjorde det hela nog värre än om den inte fanns där ens från början.

Rent allmänt tycker jag att det mesta som byggs till havs, och även bygge som fångar upp vattenmassor typ vattenkraftverk , kommer för eller senare ge vika, då vattnet kan besegras bara under korta perioder. Vattenerosion är inte att leka med, den formar även berg, sen ingenjörers beräkningar  håller heller inte alltid, och man ska inte heller glömma bort girighet, som gör att mycket sparas ur bygget, för det är ändå ingen som märker det.I alla fall inte inledningsvis. Klantighet och olyckor kan också förekommer… Saker kan gå snett helt enkelt.

Förstås vill jag inte säga med detta att man inte ska göra nåt, och bara sitta och vänta. Men är det verkligen nödvändigt att skapa stämning som om undergången var näranstående? Man ska tämja, men man ska inte glömma bort heller att underhålla.

Sen ska man inte heller glömma att nyhetsbyråer hugger i allt som luktar katastrof. Det ger ju bra tittarsiffror, all direkt på plats rapportering ger en känsla av att jorden är ur sin fas, att visst har de rätt, vi har förstört vår planet.

Annons

5 tankar om “klimat för 1000 år sen var ganska lik…

 1. Det är Solen som bestämmer. Inte Al Gore. Han tjänar bara pengar. Vi hade istid här för 10 000 år sedan Har dom glömt det? Dessutom var det så varmt här under bronsåldern att vindruvorna växte här.

  Gilla

 2. På båda sidor från ekvatorn till 40 grader på utrymme vår planet
  som uppstår naturkatastrofer och jordbävningar snabbt i jordskorpan är detta ett bevis hur jordskorpan förvandlas till
  tomma utrymmet från hela mänskligheten hittills.

  Gilla

 3. Däremot tror jag att katastrofen är ett faktum och vi kommer inte att kunna stoppa det.

  Den här planeten är skyddad av atmosfären. Går nånting sönder där rubbas allt inuti den här ”skyddande hinnan”. Vi är beroende på att den håller. Gör den inte det fungerar hela systemet inte längre.

  Vatten är det viktigaste för att det ska finnas liv här på jorden. Vi kan inte får hit mera vatten. Det finns en viss mängd och så länge atmosfären (den skyddande hinnan) håller behåller vi den mängden. Tyvärr förstör vi även qualiteten av vattnet med hemska följder.

  Vi är ett slutet system inuti en skyddnde hinna och när människorna rubbar systemet hela tiden kommer naturen att reagera för att återställa.
  Ju mera vi rubbar destå kraftigare blir dessa återställare….

  Gilla

Kommentera gärna, tack! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.