var det värt det?


Gomorra och Camorra

Gomorra och Camorra

Precis som många andra har läst Roberto Savianos bok  Gomorra om camorra maffian och har funnit den oerhört tråkigt. Det är säkert blodigt allvar för honom och maffian, men som bok …tja, det är som en lista på alla inblandade. Namnlistor höger och vänster, vad alla heter och varför. Möjligt är att alla som kan tänkas jobba åt cammorran nämns vid namn. Boken har skrivits 2006. Men det gjordes stor sak av den först 2008. I alla fall i vår del av världen.
Roberto har säkert tufft flängande runt världen, men borde väl kunnat räkna ut vad konsekvenserna blir. Om någon så just han borde veta att maffian är på riktigt, och vad de är kapabla att göra om de vill det.

Frågan är mer om hotbilden är verkligen så hotfull, och om maffian verkligen bryr sig.

Läste i samma veva Tomas Lappalainens bok Camorra, som är en mer läsbar bok med lite mer ingående bakgrundshistorik.  Det är dock samma ämne, sett från ett annat håll.

Det som gjorde mest intryck på mig i Savianos bok är den sista avsnittet  ”Eldslandet” beskrivning av avfallshanteringen, som är i princip inget annat än dumpning av vilken avfalls som helst var som helst där det finns plats för det.  Att man sen bygger bostäder på avfall är ingen som verkar bry sig om och inte heller ses det som ett allvarlig synd att man odlar jordgubbar på mark som är kontaminerat med diverse gifter. Profit är viktigare än allt annat.

Frågan dyker upp förstås hur kan man leva i ett land som Italien, där maffian verkar finnas överallt, och inger kan undgå att ha samröre med dem. Det är som en tyst överenskommelse, där man bara accepterar att livet är så. Har alltid varit så, och det kommer att fortsätta, precis som Berlusconis eskapader, utan att det får nämnvärda konsekvenser.  Man blir lite upprörd, men sen lägger sig allting likt avfallet som lägger sig över italienska åkrar. Ingen bryr sig.

Annons

En tanke på “var det värt det?

Kommentera gärna, tack! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.