en känsla jag har…dock kan det vara fel


En kuslig känsla kryper över mig. Antingen för att jag börjar bli äldre, eller kan  bero på andra otrevliga saker. Känns mer och mer som om man blir fångad i en nät, och  har inte så mycket att komma med. Länder säljs ut till den som har mest pengar. Och individen har inte så mycket att säga till.

Har sett det i mitt födelseland (Ungern), där  mycket har köpts upp av rika investerare för att bli av med konkurrensen. Korruptionen är hög och alltid finns det någon som gör det mest omöjliga möjligt.

De starka länder kommer klara sig medan de svagare blir till någonsorts reserv. Ta ifrån eller dumpa till.

Även Sverige har sina problem som man kan se genom Saab och Volvo som har köpts upp. Och när krisen slog till verkar ju svårt att hitta lösning, för USA var snabb att släppa dem till sitt öde.

När jag reser någonstans har shoppandet alltid varit ett intressant inslag av semestern. Den tiden är snart förbi, då även den delen har ju globaliserats, och överallt hittar man H&M, Zara, Gap, Topshop, m.m.  Priserna kan variera något men inte utbudet. En hel värld ska klä sig likadant. Spännande. Men jag har ingen lust att köpa kläder i andra länder och släpa runt dem när  jag kan köpa dem här också. Men kankse ger det för vissa trygghet att känna igen sig.

PPR – säger nog inte så mycket för många. Det är förkortning av Pinault Printemps Redoute och äger bland annat Gucci och YsL. Men jag är säker på att många  inte heller vet att de även äger Ellos och Josefssons, vilket säkerligen påverkar utbudet också. På gott och ont.

Visst en snygg klänning är alltid en snygg klänning, men blir det lika snyggt när halva världen spinger i samma snygga klänningen?

Vattenfall etablerar sig mer och mer i Europa, eller rättare sagt är Europas ledande energibolagenligt dem själva.  Vinsten är enormt, och det är min räkning också. Enligt de själva har de även marknadens lägsta priser. Säkert men sen några år tillbaka får jag och även andra högre och högre elräkningar. Oavsett mina försök att byta ut glödlampor till energisnål dito, inköp av energisnål kylskåp osv. Nu kvarstår bara att sitta i mörkret  med stearinljuset tänd, och det är nog det sista jag tänker göra. Så min elräkning lär väl stiga i fortsättningen också. Få se hur mycket det blir den här gången då jag inte har använd något under en månadstid. Måste väl ändå bli skillnad.

Nu lägger sig EU i också vem som får plugga vissa ”kärn”ämnen. Det är bara patetiskt, och verkligen småaktig. Om det är nu så stor fara att vissa får kunskap om det de redan har kunskap om – vore det inte bättre att veta vilka som är utbildade? Och hålla ett vakande öga över de vetgiriga? För det är väl framtidens melodi, då alla vi blir eller är redan bevakade. Alla steg vi tar kan nystas upp genom våra kortbetalningar ( försöker att använda kort så sällan som möjligt), telefonsamtal, nu kan vem som helst som har de nya mobiler veta var jag är om man har mitt nummer. Känns ganska läskigt, för vem som helst kan få den då  numret är inte hemligt än.

Man kan kartläggas hur lätt om helst. Skrämmande. Och man har ingenting att säga till.  (för övrigt märker jag att jag använder ordet man alltför ofta och den kommer snart bli förbjudet att använda, då den anses vara diskriminerande – ännu ett EU direktiv)

Som jag ser det vinner de gamla och rika EU länder på uppställningen. Det gör inte de nytillkomna även om EU gör allt för att det ska se ut så. Undrar hur det hela kommer att  sluta? För i de länder som är utnyttjade eller känner sig utnyttjade ökar missnöjet.

Annons

3 tankar om “en känsla jag har…dock kan det vara fel

 1. Kunde inte ha skrivit det bättre…bra inlägg Antonia…det är verkligen skrämmande hur det börjar ta form…vete tusan vad men det kommer inget bra ur denna utveckling

  Kram

  Gilla

 2. Det är nog många som delar din känsla. Det känns väldigt olustigt och det blir värre hela tiden.
  Makt och girighet är det enda som spelar roll i dagens samhälle och politik.
  Det var så, det är så och det kommer alltid att vara så.

  Skillnaden idag är – fotfolket bär konsekvenserna av girigheten (krisen) och helt plötsligen byr de sig om politik och vad som händer, eller inte händer.

  Gilla

Kommentera gärna, tack! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.