månlandningens perspektiv…


Något jag inte förstår. När man ser på månen ser den inte särskilt stor ut från jorden sett. Här är dem fotograferade med Hubble teleskopet ( en fantastisk sida för övrigt)  ur ett yttre perspektiv.

jorden och månen

jorden och månen

Men när man ser bilder tagna från månen då ser ju inte jorden större ut än när vi ser månenkvällshimlen.  Borde den inte va mycket mycket större?

jorden fotograferad från "månen"

jorden fotograferad från ”månen”

Annons

6 tankar om “månlandningens perspektiv…

 1. Nja, tror inte att den övre bilden är tagen från Hubble, eftersom den bara kretsar på en höjd av ca 2000km, dvs närmare än månen.

  Sen beror ”hur stort något ser ut” på både ”hur stort det egentligen är” och kameran. Det är lite svårt att förklara utan att det ballar ur i en massa matte och optik, men se bilden längst ner på http://www.freemars.org/jeff/planets/Luna/Luna.htm Där stämmer storlekarna mot varandra.

  Gilla

  • Ja tittade på länken. Och där ses också tydligt att månen är väldigt liten jämfört med jorden. Så om man är på månen och tar bild på jorden borde den inte vara större än som man ser här på den nedersta bilden?

   Gilla

   • Fast hur vet man hur stor den är (i vinkelgrader) på nedersta bilden? Att jämföra med hur stor månen verkar vara funkar inte, eftersom du inte vet avståndet till det. Att jämföra med landaren i förgrunden funkar inte heller av samma anledning.

    Att månen bara är ca en tiondel av bildens bredd säger egentligen inget, eftersom man inte vet hur stor bildens bredd är, dvs hur inzoomad den är.

    Gilla

Kommentera gärna, tack! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.