rädsla för skyskrapor…


Det pågår en debatt om höghusets vara eller icke vara. Som det är vanligt blir det diskussioner, där lika många är för som är emot.  Skulle vilja veta hur många unga som är för och hur många gamla stofiler som är emot. Men jag har kanske fel och det är precis tvärtom.

Själv är jag mer för än emot, men skulle inte vilja bo i ett sånt. Det är jobbigt att gå trappor när hissen strejkar, eller när strömmen går.

Man kommer ju alltid dragande med Manhattan och deras skyskrapor, och det är snyggt och spännande, men handlade inte om brist på mark och höga markpriser som fick byggherrarna bygga på höjden? Kanske har jag fel, och orkar inte googla om det heller. I Stockholm har jag inte riktigt förstått varför man vill bygga på höjden, men visst skulle bli fler bostäder åt de inte har nåt. Frågan är om de flesta kommer att ha råd med att bo i svindyra lägenheter?

Sen är det alltid det fulaste designen som genomförs. Min smak överensstämmer verkligen inte med massans smak. Eller så gör det sällan. Okey. Jag är ju inte svensk. Min smak har formats av kommunismen, och allt som påminner om den stela, alltför fyrkantiga kommunistiska byggverk, går fett bort ( som   Hotel Clarion Sign vid Norrabantorget – inte vidare snyggt men man vänjer sig, vad kan man annars göra).

hotel clarion

hotel clarion sign i stockhom

Vissa tycker att skyskraporna  kommer störa Stockholms silhuett, Och konkurrerar med kyrktorn. Men vad är det som säger att just kyrktorn ska vara de högsta punkten i städerna?  Ska man stoppa tiden?  Och allt ska göras som man har alltid gjort?

Näää, in med nya högflytande ideer…

Paris vågar, så vi kan resa dit och tycka – guuuuud vad häftigt

SvD, 2, 3, DN, 1,

Fick en länk till sydsvenskan hur skyskrapan skulle kunna se ut där.

divage

Annons

5 tankar om “rädsla för skyskrapor…

  1. ”I Stockholm har jag inte riktigt förstått varför man vill bygga på höjden, men visst skulle bli fler bostäder åt de inte har nåt.”

    Stockholm är ju redan idag utspridd något helt fantastiskt. Det finns dubbelt så stora städer som är betydligt mindre till ytan. Detta för att vi bygger lågt och med ett förortstänk.

    Det måste vi sluta med, inte bara för miljöns skull utan även för att det är just den täta staden som folk vill bo i. Det är det man söker när man vill bo i en stad, att det faktiskt är en stad.

    Gilla

Kommentera gärna, tack! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.