journalister…kollar ni någonsin det ni skriver om, eller?


Idag är nog ganska enkelt att vara journalist. Man sitter vid sitt skrivbord och surfar runt lite ser nåt ”spännande nyhet” och översätter den. Kolla upp fakta gör man inte längre trots att det är lika lättillgängligt som den spännande nyheten var… Man litar blint på den föregående journalistens sanning.

En liten nyhet har nu cirkulerat om lille grisen som har har lite krullig päls. Därmed utnämns den till EN NY RAS.

Den nya rasen har funnits sen 1833.  Och då var den ny. Idag är den ganska gammal och krullig päls har den alltid haft. Och det stämmer grisarna finns med olika färg på pälsen. Vanligt i centralEuropa. Men förekommer även i England, så om familjen tror att de har köpt något unikt blir nog besvikna. Mangalitzan som den heter har eller rättare sagt har haft mycket god kött, och var hälsosammare än någon annan typ av kött. Vilket berodde på att de fick sin mat medan de bökade ute i skogen och åt upp ekollonet, och det gav en mindre fettrik kött, med mindre kolesterol. Idag får de samma skit mat som alla andra grisar får så köttet blir därefter.

blondin grisen

blondin grisen

svarta grisen

svarta grisen

Flera bilder

Samma sak hände med Tingeling låten också ,då  den   Ryska ambassadörens reaktion  blåstes upp till något mycket allvarligare än vad den var från början. Han brydde sig nämligen inte om låten har inte hört den inte heller sett den  innan en journalist skickade över videon. Men han hade i alla fall inte ville kommentera. Först när journalisten pressade honom kom han med sitt uttalande. Vilket sen alla journalister tog som ren fakta, tv, radio och alla tidningar beskrev och ojade sig över ambassadörens upprördhet över att vi i Sverige har fördomar om ryssen.

Och nu är det pandemi. Undrar hur detta skrämselpropaganda har börjat, och varför? Då en vanlig influensa sprider sig kanske till och med snabbare. Vilket är inte så konstigt när vi flyger och far runt i världen.

Tyvärr blåses  allting upp till stora proportioner idag, vi får cancer av det ena och det andra, varje vecka är det nåt lurt som hotar vår hälsa och våra liv. Till slut orkar ingen bry sig – förutom alla hypokondriker som detta måste vara himmelriket – och när väl något är riktigt riktigt oroväckande då  kommer ingen att ta nyheten på allvar.

Det finns tom en saga om att man inte ska missbruka förtroendet för då kommer den inte fungera när den verkligen behövs. Här är den korta versionen utan krusiduller:

Pojken och vargen troligen skriven av  Aisopos.

Pojken är en ung, uttråkad fåraherde, som för underhållnings skull ropar att ”vargen kommer!” Ortsborna kommer gång på gång för att rädda honom och fåren, men inser snart att de ödslar sin tid. När så vargen dyker upp på riktigt är det ingen som hjälper pojken, och vargen tar fåren.

Sensmoralen är att den som ljuger till slut inte blir trodd ens när han talar sanning.

Aftonbladet, AB, Expressen, 1, DN, SvD,

3 tankar om “journalister…kollar ni någonsin det ni skriver om, eller?

 1. Det finns verkligen en krullig gris. Herregud – hoppas den grisen inte vill vältra sig i dyngan. Media lever på såna här nyhetsspiraler. Det tjänar dom pengar på. Nu har dom börjat sälja munskydd i Skåne stod det i en kommentar hos mig nu på morgonen. Ja, några blir rika på att massans är så lättskrämd och lättstryrd. Herregud en gång till!

  Gilla

  • Läkemedelsindustrin har fått gratisreklam liksom den industri som marknadsför sig genom att spela på hygiennojor, okunskap och rädslor – den som säljer engångsmaterial och hygienhjälpmedel.

   Om en svensk storindustris oetiska marknadsföring av engångsartiklar finns att läsa här:

   http://www.marknadsetiskaradet.org/molnlycke-health-care

   Tja ett hållbart samhälle tycks det företaget inte verka för och förmodligen drar man sig heller inte för att exportera sina varor till nationer som varken förstår att använda dem på rätt sätt eller att ta hand om resterna när de kan klassificeras som riskavfall. Det senare bör självfallet inte hamna på en soptipp som bebos av fattiga ”sopletare”.
   Konkurrenten i Borås kan kanske ursäktas med att han är småföretagare och att hans företag inte besitter annan kompetens än tillverkarens, men det vore inte för mycket begärt att den svenska journalistkåren skärper sig. Inte minst de som arbetar i SVT och uppträder med stor stöddighet men har en ynka litet förmåga till omvärldsanalys. Global problematik har inte nått SVTs nyhetsradaktörer. Fast visst ligger ”Globen” i Stockholm .. 🙂

   Gilla

Kommentera gärna, tack! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.