Shantaram – hur sann är den?


Varför ska man vara en hederlig människa, när brott kan löna sig och i slutändan leder till  berömmelse och tom ära och rikedom.

Jag läste Shantaram av Gregory David Roberts. Boken är självbiografisk och skriven av Gregory själv.

Här är den kortfattade resumén:

Gregory David Roberts författare till boken Shantaram

Gregory David Roberts författare till boken Shantaram

I samma stund som Lin kliver av flygplanet i Bombay möts han av dofterna i luften och den tryckande värmen. Han reser med falskt pass och är på flykt undan rättvisan. Ödet för honom samman med indiern Prabaker som blir hans vägvisare i staden och gode vän under resans gång. Ett möte som kommer att påverka hans framtid för alltid …

Lin förälskar sig snart både i staden och det indiska folket men även i den grönögda och mystiska Karla. Han bosätter sig i ett av Bombays slumområden och öppnar där en sjukvårdsmottagning för dess invånare. För att försörja sig! arbetar han för Bombaymaffian med pengatvätt och passförfalskningar. Under ledning av maffialedaren Abdel Khader Khan följer han med på en expedition för att smuggla vapen till gerillan i Afganistan. När det förflutna så småningom hinner ifatt honom hamnar han i indiskt fängelse och får utstå svår tortyr och svält. Men har blir dock utlöst för några 1000 dollar.

Shantaram är australiensaren Gregory David Roberts egen berättelse från de händelserika och omtumlande åren som förrymd fånge i Bombays undre värld. I början av 1980-talet begick han en rad väpnade rån för att bekosta sitt heroinmissbruk. Han åkte fast men lyckades rymma från ett av Australiens mest välbevakade fängelser. På falskt pass tog han sig sedan till Indien och anonymiteten i den myllrande miljonstaden Bombay. Det är berättelsen om ett stort äventyr men kanske mer än något annat, en kärleksförklaring till Indien och dess människor.

En riktig spännande bok från början till slut  som nu ska bli film också. Men det är förstås några saker som sticker i mitt öga.

 • Han har rymt från en välbevakad fängelse där han satt för väpnad rån. Visst sånt kan säkert hända.  Att man lyckas rymma utan att åka fast.
 • Förutom när han hjälper med sjukvård i slummen, fortsätter han att leva på brott. Jobbar för maffian. Smugglar vapen  och förfalskar pass.
 • Och nu blir boken film. Och det sägs att Johnny Depp ska spela huvudrollen.

Vilket också gör mig förbannad. Missförstå mig inte, jag gillar Depp, men har

Johnny Depp

Johnny Depp

någon sett Gregory ? Han är allt annat än snygg. Och det är inget fel på det heller. Men i filmens värld ska allting bli bildskön så att världen ska invaggas i att fula människor inte alls existerar.

Ja som en roman är den spännande, man får insyn hur indisk liv är framför allt i slummen och hur de tänker. Men som självbiografi? Vet inte! Borde inte killen arresterats? Har världen blivit blind ?

Eller har han gjort en Lisa Marklund? En självbiografi  som har visserligen en korn av sanning i sig,   men det mesta är utbroderat för att det ska vara mer spännande.

Ja läs boken, för den är en riktig bladvändare.

And the  Winner is  Gregory D Roberts som kammar hem enormt mycket pengar för bok- och filmrättigheterna. Hoppas att han delar lite med sig till slummen också.

Follow Divage

divage5

Annons

7 tankar om “Shantaram – hur sann är den?

 1. Jag har läst den här oerhört fängslande boken, läste dagar och nätter igenom trots att jag är egentligen en tv-tittande slöbock. Boken fängslade mig, och sant eller falskt, det berättar starkt en australiens leverne mellan gott och ont! Ödmjukheten och viljan att hjälpa mot tvånget att tjäna pengar! Verkligen läsvärd bok! Rekommenderas starkt!

  Gilla

  • Jag säger inget annat heller. Boken är en bladvändare. Och han har gåvan att skriva och antagligen brodera ut händelserna. Antagligen lider han av ADHD eller nåt annat också. En typ som inte kan sitta still ens 5 sekunder.
   Men jag ändå gillar inte trenden där brottslingar får så stor inflytande och deras handlingar romantiseras. Och förutom att han hjälpte slummens invånare så fortsatte han på brottets bana.
   Efter att jag har sett honom i Skavlan har inte min bild förbättras av honom alls, snarare tvärtom. Han är en stöddig typ.

   Gilla

 2. herregud. du behöver en orgasm. eventuellt supa dig full och vakna upp och inse att världen är större än vad din lilla hjärna hitintills visat dig…..

  Gilla

  • Blir intressant att läsa när du har läst/lyssnat den vad du tycker. JAg känner ingen som har läst den, så jag kunde inte diskutera boken med nån.

   Gilla

 3. hahaha…en Lisa Marklund…ja man vet aldrig 😉

  Här ser man hur eländigt det är när oärligheten vinner..på nå´t sätt. Suck..

  Kram

  Gilla

Kommentera gärna, tack! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.