kassaregistertvång från 2010


annat var det förr

annat var det förr

Jag har just haft ett låååångt samtal med Skatteverket angående kassaregister från 1 januari 2010.

Självklart kan man inte ha vilken kassaapparat som helst utan den ska vara certifierad kassaregister. Stora företag har de säkert redan så de kommer inte att ha problem med det. Som vanligt är det småföretagare med tajta budget som drabbas av en ny kostnad.

Vinnaren här kommer bli framförallt försäljare av kassaregister. (det är circa 2-300 000  som ska behöva köpa apparater.) Och de kommer att ta antagligen höga priser för de maskiner som ännu inte finns att köpa. För enligt skatteverket har ännu inte godkänt några certifierade kassaapparater till försäljning.. Ett erbjudande som har kommit in  skulle kosta mig ca 1000 kr i månaden, där antagligen tillkommer en hel del andra kostnader också som  inte direkt  framgår. (Precis som kostnaderna med kortterminalen som jag skrev i en tidigare inlägg)

Det blir också en ny registrering av kassor. Så även de som har en kassa  får  nog nya kostnader. Varje kassa får ett eget nummer och Skatteverket vill hela tiden veta exakt var varje kassa finns. Flyttas en kassa, skall den anmälas till Skatteverket. Själva kassaapparaten eller kassasystemet måste uppfylla en lång rad krav som skall hindra fusk. Det handlar om olika åtgärder för att stoppa olika metoder för att dölja försäljning och kunna låta pengarna försvinna sidan om den officiella redovisningen.

Mannen på Skatteverket har lugnat mig och sa att det är flera aktörer på kassamarknaden, mao blir det säkert en viss konkurrens som får ner priserna.  Ja, det finns ju flera aktörer som säljer el också. Inte har det påverkat priset nämnvärt. De sitter ju i en jävla kartell, där de stöttar varandra.

Självklart är jag en laglydig medborgare som ska införskaffa kassaregistret.  Vågar ju inget annat. De som vill fuska de gör det ändå och skiter i konsekvenserna och går förvånansvärt ofta fria. Men om jag skulle fiffla skulle säkert hamna i finkan snabbare och längre än jag kan blinka.Dessutom har jag en hel del att oroa mig över redan att överleva ekonomisk. Det räcker.

Jag undrar förstås vem har lobbat för kassaregister, och vilka intresse han/hon hade? Stödja kassaförsäljningen? Stödja oss småföretagare?

Och om det är nu vi måste ha certifierade kassor, varför kan man inte köpa de redan nu? Varför är det inte bättre förberedd? Varför kan man inte veta vad är det för pris jag ska betala när det är dags?

Det är precis som vanligt. Det är  småföretagare och framförallt soloföretagare som kommer drabbas hårt av det nya regeln. Jippie… gör mig glad!

Läs mer om här vad Skatteverket har att säga.

Follow Divage så får du veta med engång när jag  har ett nytt inlägg på min blogg.
Annons

8 tankar om “kassaregistertvång från 2010

 1. Dom som gör något blir utsugna av byråkrater, tjänstemän oh politiker som hittar på nya idiotier hela tiden för dom måsta ha något att göra. Doms skulle behöva starta företag själva hela högen. Fy fan!

  Gilla

 2. Det är väl någon i regeringen som har en släkting som ska sälja apparaterna, den vanliga lobbyismen plöjer fram och ingen bryr sig som vanligt om följderna för vanligt folk.
  Som du säger de som fuskar gör väl det hur lätt som helst ändå, men det är väl mer skatt de ska klämma ur er genom en massa nytt skit.
  Lika positivt som vanligt alltså 😉

  Gilla

  • Får du samma tankar? Skulle bli förvånad om det är INTE så. Det är som i vården. Där friska starka individer kommer och bestämmer över de sjuka. Eller mobiltelefoner som utformas av de som har bra syn, och tänker inte på de som inte har det. Inte heller tror de själva att deras syn blir sämre runt 40. Egoism är den nya ledorden och diktatur snart är den andra.

   Gilla

 3. Nu förstår jag ännu bättre varför jag inte skulle klara av att ha ett företa. För cirka 25 år sen hade jag och en vän ett HB. Det var aldrig nåt krångel. med det byråkratiska eller administrativa.

  Man kunde ägna sig åt det man helst ville. Att sälja.

  Det är ju väldigt tråkigt om alla regler och förordningar ska ta lusten från en entreprenör. Varför så krångligt, undrar jag…

  Varm kram till Dig Antonia och tack för alla kloka och fina kommentarer på min blogg!

  Gilla

 4. Oj. Jag som aldrig haft eget företag känner ju inte alls till det där. Men jag trodde att man redovisade genom kvittona – som måste sparas? Jag fattar inte vad det spelar för roll vilken sorts kassa man har? Eller har jag missuppfattat allt nu igen?

  Men om det ska stoppa fusket, hur är det då med såna företagare som skickar faktura? Där är ju ingen kassa inblandad.

  Gilla

  • Ju, alla skrivet kvitto ska sparar, men verket menar att man kanske inte ger kvitto. Men det kan man också undvika även om man har kassa. Det är bara att säga att det är tekniskt fel och beklaga. Det har hänt mig och fick en papperskvitto istället. Tror inte alls att fusket kommer minska så mycket som skatteverket tror. Men småföretagarnas kostnader kommer att öka.

   Gilla

Kommentera gärna, tack! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.