har jag en gås oplockad?…


Det är alltid samma visa. Kalla Fakta eller Uppdrag granskning nosar upp en nyhet. Sen blir Sverige upprörd. Och efter ett tag allting återgår till det normala.  Nu är det gåsfjädrana som har hamnat under lupp. Och det gillas inte. Man blir upprörd.

Tyvärr de flesta ser inte längre en den egna garderoben, och ställer aldrig frågan hur större delen av världen får sina kuddar och täcken fyllda med dun, hur jackorna som man gärna har på vintrarna får sin fyllning.  När saker massproduceras blir hanteringen därefter.

Nu är det dunindustrin som granskas, och många är upprörda och lovar heligt att ALDRIG mer köpa något med dun iALDRIG.

För ett tag sen granskades H&M för att de använde billigt barnarbetskraft för att hålla priserna nere. Min åsikt om det kan läsas här.  Hur det gick där vet ju vi förstås inte. Kläderna är fortfarande otroligt billiga på H&M, så några utnyttjas väl fortfarande och får jävligt dåligt betalt.

Nu ska dunplockning även diskuteras på EU-nivå, så kanske blir ändring i frågan.  Kanske.
Eller som det är ofta, blir det förbättring ett tag, sen allting återgår till som det var förr.

För att plocka gås är ju inget nytt. Så har även min farmor gjort, dock inte på industrinivå, utan endast för hembehov. När gåsen började dra sina vingar på marken var det dags. Fast de gäss blev ju aldrig nakna. Och det hände bara 2 gånger per år. Nu är det flera 100 miljoner människor som ska ha kuddar och jackor.  Stor skillnad.
Hoppas förstås på förbättring.

Föresten. Är tvångsmatningen borta?  Är det förbjudet eller övermatas stackars gässen fortfarande? För att levern ska bli tjock och stor?

DN

Annons

4 tankar om “har jag en gås oplockad?…

 1. Jag har sett tvångsmatning av gäss i Frankrike. Tror jag ska göra ett inlägg om det. Människan är grym. Det finns absolut ingen hejd vad man kan göra i penningens namn. Jag skulle aldrig kunna plåga ett djur. Däremot skulle jag nog kunna skjuta människor som gör det.

  Gilla

 2. Även om man kan tycka att det är löjligt att folk inte vet sånt här, och att det blir ett sånt ramaskri när det kommer upp i media, så är det ju ändå bra att det visas så att folk får veta! Folk har ju uppenbarligen ingen koll. Om man vill vara med och påverka butikerna mer kan man gå in på Djurens Rätts hemsida, http://www.djurensratt.se, och därifrån maila till Jysk för att sätta lite press även på dem. Ju fler som visar att det här inte är ok, desto större chans att gässen slipper sånt här framöver.

  Och ja, tyvärr är det fortfarande så att man tvångsmatar gäss för att göra gåslever. Det är förbjudet i Sverige men det säljs här ändå.

  Gilla

 3. Har själv aldrig ägt en dunjacka, sover bra m syntet. Min karl är dansk älskar dun men efter det här blir det STOPP. Det är mycket man skall tänka på när man handlar kläder + leksaker idag.

  Gilla

 4. Ja du har nog rätt i det du skriver, men jag tänker banne mig aldrig köpa något med dun i. jag har aldrig ägt något duntäcke eller dunjacka så jag lär inte behöva nåt med dun i framtiden heller.

  Visst är det så att mycket skriks det om och sen glöms det bort, men hos några kanske det trots allt fastnar.

  Gilla

Kommentera gärna, tack! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.