har inte hunnit försvinna…


Som vanligt blir vi skrämda igen.  Nu är det färgämnena som hotar vår hälsa. Det vi ska se upp nu är färgämnena så kallade azofärger. De här färgerna hittas i läskedrycker, snacks, bakverk och godis. enligt forskare (brittiska) kan göra barn hyperaktiva och okoncentrerade. Kan orsaka även allergier.

Men har inte socker har samma effekt på barn. Att de blir hyperaktiva och okoncentrerade?
Överhuvudtaget när lär sig föräldrarna att mata sina ungar rätt istället för att proppa de fulla med snacks, godis och bakelser, nerskjöld av läsk.

Dock vill jag inte försvara färgämnena. Blir märkligt när det är förbjudet i flertal länder, bland annat USA – där Sverige kan snart lämna in en ansökan för att bli en fullvärdig delstat – Japan, Australien.

JAg blir förvånad när jag sen läser vad matkedjorna säger: Axfood som har Hemköp och Willys har inte produkter med de nämnde färgämnet, tillåter inte deras policy, Coop jobbar på det för att få bort produkterna från hyllorna, medan ICA låter tydligen kunderna fixa försvinnandet.
För enligt Christina Karlsson, dietist och hälsoansvarig på ICA har dessa produkter långt hållbarhet, vilket gör att det tar långt tid innan de förvinner från hyllorna.

Nice Christina. Låt de ätas och drickas av kunderna. Det gör visst inget kunderna får allergier.  För att jag är säker på att ni visste om att dessa färgämnena ingår i sortimentet, men köps produkten in just för att de har långt hållbarhet.

Man chansar helt enkelt.

Annons

Kommentera gärna, tack! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.