gasen som maktmedel


Nu har Ryssland återigen visat hur mycket deras ord är värd.  För 3 år sen vid en liknande konflikt har de lovat att INTE använda gasen som maktmedel.  nu kan alla se hur mycket det var värt.  Just ingenting. Ryssland gör som det passar de,  för de vet att ingen kommer ändå att göra något åt det. Att andra länder drabbas,- som inte har någonting med konflikten att göra – det bryr sig inte Ryssland om.  Självklart ska Ukraina betala för gaset, och har de inte gjort det så ska man komma fram till en lösning.

Här vill jag också påpeka att medan Ryssland ockuperade dessa länder, har de använt deras tillgångar såsom  el, vatten, teleförbindelser, ja kort sagt  infrastrukturen utan att betala för det. Det ansågs  vara deras rättighet.  Därmed vill jag inte säga att de ska leverera gasen gratis förstås.

Men man kan inte heller skapa egna lagar, som det passar just de.  Nåt ordning bör ju finnas annars får vi leva med anarki och så småningom krig.

Nu blir det förhandlingar, och jag undrar förstås vad kommer EU lova och ge till Ryssland mot att de öppnar kranarna igen. Men det får vi nog aldrig heller veta.

Annons

34 tankar om “gasen som maktmedel

 1. till Marcus:

  På tal om vilka länder som hade det bättre under Sovjetunionen är den forna Jugoslavien ett exempel.
  Majoriteten av arbetarklassen tycker inte det var SÅ illa då levnadsstandarden var mycket högre än nu, majoriteten av de rika, inklusive de ”nya ryssar” tycker att Sovjet var skit. Det förklarar väl en del?

  Att Putin är en föredetta KGB-agent spelar nog inte så stor roll. Det är Medvedev som styr Ryssland nu.

  En ”konstruktiv diskussion” går det inte att föra med personer som dömer Ryssland till boven i precis alla konflikter.

  Förklaring till dubbelmoralen hittar du i Alex Ps inlägg.

  Och ifall nyheten inte har nått Sverige än, så är ”gaskonflikten” nu löst. Nu kan du lägga den åt sidan med resten av dina fördomar om Ryssland och känna dig nöjd…

  Sedan ett exempel på vilka medier som ÄR statsstyrda:

  Metro, 2009-01-08 17:56
  ”Ryssland har anklagat grannen för att ta en del av gasen till andra Europeiska länder när ledningen passerar genom landet. Ukraina har bedyrat sin oskuld.”

  Ukraina har dock i ett officiellt meddelande sagt att de stjäl rysk gas.

  Punkt, slut.

  Gilla

 2. Marcus: Att be om ursäkt för något man har gjort för många år sedan gör inte saken bättre. Gjort är gjort, England kanske ber om ursäkt för det förtrycket som fanns under tiden då svarta köptes som en vara och kunde dödas utan att man tog något ansvar för det, men GÖR det en skillnad? Ska vi då på något sätt acceptera det de har gjort? Nej, det som har hänt, det har hänt.

  Sovjetunionen finns inte längre och det är inget man vill ha tillbaks. Dock ska man resonera med sunt förnuft utan att hoppa till slutsatsen där Ryssland utmålas som ”boven”, med den inställningen kommer man inte långt med. Det är efter sådana inlägg som vissa, ja, jag vågar säga det ”rysshatare” (kanske inte du personligen) postar här som man verkligen undrar om inte vi är hjärntvättade också? Saker ska läggas upp som de verkligen är, inte som vi tror, eller kanske vill tro.

  Just i det här sammanhanget känner jag att det är HELT fel att klandra ett land när det är andra faktorer som påverkar. Ryssland har inte stängt av gasen utan en anledning, betalar man inte sina räkningar – får man ingen gas. Stjäl man andras gas – då får man stänga av det. Var inte naiva och tro inte att USA eller ett land i Europa inte skulle göra samma sak – för sanningen är att de skulle göra EXAKT likadant. Men då skulle vi på något sätt acceptera det – för VI kan inte göra fel. Nej, det är de i Öst som är galna. Självklart…

  Gilla

 3. Timur.

  Varför är du så fördömmande?

  Du skriver (felaktigt) att jag är ryskhatare, men du verkar ju hata EU och USA!

  Du vet inget alls om mig personligen, ändå drar du egna slutsatser om vad jag vet och har gjort i mitt liv. Är det så man för en konstruktiv diskussion?

  Ja, Sverige har bett om ursäkt för transiteringen av tyska soldater under 2:a VK. Men vi stödde aldig den tyska nazistiska regeringen. Det går ju knappast att jämföra transiteringen, med Sovjetunionens alla övergrepp som resulterade i miljoners människors död.

  Har inte Putin något med Sovjetunionen att göra? Arbetade han inte som officer inom KGB!?

  Vad är min dubbelmoral? Kan du vara snäll och förklara?

  Gilla

 4. Till ”Russia”.

  Fegt av dig att skriva på ryska, men eftersom jag förstår så kan jag berätta för dig att jag är långt ifrån hjärntvättad och jag är öppen för alla argument. Vilka fakta pratar du om? Jag har inte blundat för några fakta.

  Gilla

 5. Som svar på din fråga, Marcus, citerar jag premiärministern Putins visa ord:
  ”Anyone who doesn’t regret the passing of the Soviet Union has no heart. Anyone who wants it restored has no brains.”

  Du har ryska vänner, jag har vänner i Ryssland. Har en hel del släktingar som har varit med om det mesta där och vet mycket mer om saken. Har själv flyttat till Sverige 9 år sedan då tack vare er kära Gorbatjov man inte hade pengar till mat. Nu är livet bättre där. Demokratin är där, kommunisterna är borta och alla som snodde statspengar sitter i Sibirien och syr skjortor.
  När var du sist i Ryssland? Har du något att jämföra med?

  Sedan så är du inte någon realist.

  Du pratar om Rysslands ansvar i historien. Hade det inte funnits någon Ryssland, skulle världen prata tyska nu, och det skulle heta Germania och inte Världen.
  Jag förnekar inte att Ryssland har gjort en hel del man inte är direkt stolt över. Dock kan man inte skylla Sovjetunionens handlingar på enbart Ryssland.
  Varken Medvedjev eller Putin har något med Sovjetunionen att göra.

  På tal om ansvar i historien. Vad gjorde Sverige under andra världskriget? Offrade de sina liv för att bli av med nazisterna?
  Nej. De lät tyskarna åka fritt genom Sverige. Har Sverige bett om ursäkt för att ha stött nazisterna?…
  Så du ska nog inte ens öppna munnen på tal om ansvar och historia.

  Som Alex P skrev, dubbelmoral är vad det är.

  Antonia, 5 månaderna är när Ungern var Ungerska sovjetrepubliken. Du har dock rätt angående dina datum och kommunisternas ”verk” i Ungern.

  Gilla

 6. Alex

  Jag vet mycket väl att stormakter i alla tider har erövrat och förtryckt andra stater.

  Den stora skillnaden är att Ryssland inte erkänner att de har gjort detta eller ens be om ursäkt för allt ont det har resulterat i. Rysslands regerings formella ställning är att Sovjetunionen inte ockuperade de Baltiska länderna.

  Det kan följdaktligen vara ganska förståeligt att staterna i Central- och Östeuropa som led så mycket under Sovjetunionen, har svårt glömma och förlåta.

  Gilla

 7. Kära kamrat Timur.

  Jag vet mycket väl att Sovjetunionen inte är detsamma som den Ryska Federationen… och jag har aldrig påstått annat heller! (Det var faktiskt Alex P som drog den slutsatsen). De Baltiska staterna var medlem av Sovjetunionen, ja, men inte på fivillig basis. De blev påtvingad detta med vapenmakt och genom manipulerade ”folkliga” val.

  Så du tycker att Ryssland inte har något som helst ansvar för ockupationen av de Baltiska staterna och ockupationen av övriga stater i Central- och Östeuropa? Var inte Ryssland den största och ledande ”republiken” i Sovjetunionen?.

  Jag är inte rysshatare! Jag är realist! Jag har bott i rysktalande område i fem år och har många ryska vänner. Några har samma inställning som du, men många har insett Rysslands ansvar i historien och är innerligen ledsna över detta faktum.

  Om du läser mitt första inlägg lite noggrannare så kan du mycket väl se att jag har en annat förslag på lösning än att stänga av gasen.

  En sista fråga: Vill du att Ryssland ska vara en stormakt och ha samma imperialistiska anspråk som Sovjetunionen en gång hade?

  Gilla

 8. Marcus: Rent formellt var det ett land, om du tycker annat är väl inte så viktigt just i det sammanhanget?

  Baltiska stater ska vi inte ens prata om, eller har vi glömt att det fanns en period när vi svenskar erövrade stora delar av Estland och Lettland? Visserligen har vi förlorat dessa till Ryssland men faktum kvarstår. Det är inte bara onda Ryssland som erövrar/förtrycker osv. ALLA stormakter har gjort det, England under sin tid har haft halva världen under sin makt, förtryck av svarta i Afrika, slavar i Amerika. KOM IGEN! Ska vi snacka förtryck så ska vi inte ens nämna västvärlden för vi har inte varit några änglar heller. Dubbelmoral är vad det är!

  Gilla

 9. Antonia,

  Glömde fråga dig hur Ryssland utnyttjar situationen för att ”få rätt”? ”Rätt” angående vad?
  Sedan att veta vem som har rätt eller fel är enkelt. Läs t.ex. brittiska tidningar, det står mer fakta där än man ser i Sverige. Håller man sig till ren fakta, så är det hur enkelt som helst.

  Gilla

  • Timur, som sagt jag har levt i Ungern. Så jag vet hur förhållandena var där. Men det verkar som om du tänker annorlunda.
   Varifrån har du din siffra att Ungern var ockuperad hela 5 månader?

   Gilla

 10. till Timur

  Timur , krasava!!! vsjo po teme pishesh!
  tolko im nichevo ne dokazesh , ix tak obrabotali shto im dazhe esli vsje fakti pered glazami pokazat oni sorovno shto to drygoe pridymaut!!

  Gilla

 11. Ungern var ockuperad av Sovjet från 1945 till 1989 då de har lämnat kvar bara skulder och förfall av områden som de har rått över.
  Hur det var i andra länder vet jag inte men antar att de inte heller hade det bättre, snarare sämre. De som ville bryta ut bröts ner.

  Gilla

 12. Markus:
  För det första så är INTE Sovjetunionen samma sak som den Ryska Federationen. Två olika saker. Försök skilja på dem.
  Medierna i Ryssland är INTE statsstyrda. Där får man faktiskt kritisera presidenten, duman, etc, etc.

  På tal om hjärntvättade… Hur många ryska tidningar läser du? Inga, så klart. Har du varit i Ryssland på sistone? Det tvivlar jag på. Vilken tidning tas all information till Sverige från? Jo, Novaja Gazeta. Vet du vilken tidning det är? Jo, det är bara de som föraktar Putin och Medvedev som skriver i den. Och Sverige lyssnar, utan att tänka lite själva, på deras propaganda.
  Då du tydligen inte vet, kan jag upplysa dig om att det finns hundratals tidningar i Ryssland. Och hit har jag inte räknat in alla journaler, kvällstidningar, etc. Sedan har man tusentals med tv-kanaler. Och jag har inte ens nämnt internet än.
  Hur mycket man än skulle önska sig kontrollera medierna i Ryssland, är det omöjligt.

  Kan även upplysa dig om att Baltikum var med i Sovjetunionen… Inte ockuperad av Ryssland. Finns inga tvister angående detta då, som jag skrev tidigare, är inte Ryssland Sovjetunionen.
  Nu vill Baltikum ha ersättning från Ryssland för ”förtrycket” från Sovjetunionen… Hur de tänker förstår bara Sverige och USA… Sammanträffande? Nej.

  Du skriver:
  ”Ryssland påstår att Ukraina har stulit gas och Ukraina påstår något annat.”
  Ukraina påstår inget annat. Förutom att det var Ukraina först som påstod att de snor rysk gas, och Ryssland har bekräftat detta, har nu även er kära EU kommit fram till samma slutsats.

  Sedan skriver du:
  ”Det finns faktiskt andra lösningar på problemet än att stänga av gastillförseln.” Du skriver dock inte något exempel på sådana lösningar, då sådan lösning existerar bara i drömvärlden du lever i.

  Läs lite fakta innan du kommer med sådana dumheter. Det bevisar bara att jag har rätt angående rysshatare som du.

  Sedan, Antonia, försvarar inte jag Sovjetunionen. Vad som hänt med Ungern under de 5 månaderna Ungern var med i Sovjetunionen vet jag inget om, därför har jag ingen avsikt att kommentera något angående detta.
  Det jag vet är dock att flera länder hade det bättre under Sovjetunionens tid än de har nu.
  Och så tycker jag inte att ”spill med människoliv” är ok.

  Gilla

 13. Råder det delade meningar om att de Baltiska staterna var tvingade att införlivas i Sovjetunionen? Sovjetunionen var inte ett LAND, utan en diktatur som med vapenmakt tvingat andra stater att ingå i denna så kallade union.

  Gilla

 14. Till Antonia: Jag förstår fullständigt vad du menar – oskyldiga människor skall inte lida av att stormakter fattar vissa beslut. Men att påstå att Ryssland är boven i det hela är INTE hela sanningen – det är det enda jag försöker säga.

  I dagens värld har vi Israel som genomför attacker på Gaza, USA som har trupperna i Irak, under en lång tid i Afghanistan och gissa om oskyldiga människor dog under den tiden? Svaret är JA och det är tragiskt!

  Till Marcus: Sovjetunionen var en federation av republiker, liksom USA är en federation och likaså Ryssland. Med en gemensam flagga, nationalsång och valuta så var det faktiskt ETT land precis som USA och Ryssland är idag.

  Om denna union var påtvingad råder det delade meningar om. Med världen uppdelad i två under det Kalla kriget ville inget land hamna utanför dessa två ”block”, och jag tvivlar starkt på att Ukraina ville vara självständig under den tiden.

  I slutändan fick de sin självsätndighet, vad får man då – jo, ett land som inte kan styras då ena sidan vill en sak och andra HELT annan. En splittrad stat som försöker hitta en ny identiet men används som en bricka i maktspelet mellan Ryssland och USA.

  Gilla

  • Jag råkar komma från en av dessa länder som Sovjet har ockuperat (Ungern). Mig veterligen var det väldigt få som ville det påtvingade makten. Landet försökte 1956 frigöra sig, livligt påhejad av just USA – som när ungrarna tog steget för att befria sig, försvann från horisonten och lämnade Ungern åt sitt öde. Så om du tror att jag på något sätt är mer USA vänlig än Ryssvänlig har du fel.
   Men om alla skulle agera som ett litet barn hur skulle världen se ut.
   Det finns väl en välgrundad anledning till att man har kommit på diplomatiska förhandlingar. Vem som har rätt eller fel kan jag inte avgöra. Vem som har stulit och vem som bara anklagar är förstås inte så lätt att veta från Sverige. Jag bor ju här.
   Fakta kvarstår att folk har inte värme mitt i en riktig kall vinter. Och Ryssland utnyttjar situationen för att få rätt genom att en massa andra länder blir drabbade som inte har med deras tvister att göra.
   Och att i andra konflikter drabbas oskyldiga ger mig ingen tröst. Ytterst sällan blir för övrigt 5-6 länder till drabbade.

   Gilla

 15. Det märks i de föregående kommentarerna vilka som är hjärntvättade. Det är faktiskt synd om det ryska folket som levt under förtryck och i en diktatur under så lång tid. Hur kan människor som dagligen matas fulla med propaganda från statsstyrda medier verkligen förstå vad som är rätt och fel?

  Timur påstår att Ryssland inte har invaderat något land på flera hundra år. Alla vet att det inte stämmer. Ryssland har fortfarande inte erkänt ockupationen av de Baltiska staterna. Inte ens bett om förlåtelse för det lidande de orsakade i dessa länder…

  I Sovjetunionen var Ryssland och Ukraina inte ett land (som Alex P skriver), utan som benämningen visar i en ”union” tillsammans. Denna union var påtvingad det ukrainska folket, som efterstävat självständighet under en lång period.

  Kan det under dessa premisser vara så svårt att förstå Ukrainas hållning genemot Ryssland? Varför ska Gazprom (läs: Ryska regeringen) stänga av gasen till Ukraina, som inte bara drabbar Ukraina utan ett flertal länder i Central- och Östeuropa? Vad har dessa länder gjort Ryssland? Det finns faktiskt andra lösningar på problemet än att stänga av gastillförseln. Det går inte att lägga hela skulden på Ukraina. Ryssland påstår att Ukraina har stulit gas och Ukraina påstår något annat. I en demokratisk anda så ska en oberoende utredning tillsättas, vars uppgift ska bli att klargöra situationen.

  Gilla

 16. Till er alla som skriver här utan att ens uppge en mailadress säger jag följande: jag har aldrig påstått att Ryssland har invaderat mitt land men jag skrev att de har ockuperat den och några andra länder till och använt våra tillgångar. Vi fick inte så mycket i utbyte. Vad Ukraina har fått och gett under tiden som Sovjet har jag visserligen ingen aningom.
  Jag stöder inte Usa-s handlande mer än jag stöder Ryssland.

  Förhoppningsvis vaknar nu länderna från den dvala de har befunnits sen ”järnridån” har rivits, och ser efter hur de kan sörja för el på egen hand i fortsättningen.
  Det är aldrig bra att ett enda land ska ha så stor makt över halva Europa genom att vrida en jävla kran. Oavsett var kranen sitter.
  Och visst använder Ryssland gasen som makt medel. Och ni som tycker att lite spill med människoliv spelar ingen roll ni är inte heller bättre.
  Och förutom att folk fryser och fryser ihjäl nu, kommer även folk dö när gasen släpps på och gasen fyller deras hem, då säkerligen många har glömt stänga av gasen hemma när det gasen sinade.

  Gilla

 17. Det dummaste jag läst på länge, ja.

  Som vanligt har västvärlden valt att strunta i fakta…
  Under nyårsdagen fick Ukraina erbjudandet $250 per tusen kubikmeter gas. Det är $200 mindre än vad Europa betalar för samma mängd gas. Vad svarade Ukraina? Jo, de villa ha gas för $210 per tusen kubikmeter.

  Under Nyårsdagen, satt GASPROM och ”gubbar” från Ukraina och försökte komma fram till hur de skulle förnya avtalet. Innan mötet var avslutat sade Ukraina till sina ”gubbar” att åka tillbaka och, rent sagt, skita i avtalet. Senare har det kommit fram att dessa ”gubbar” som Ukraina skickade skulle inte skriva under något avtal alls, då de inte hade befogenheter till det. Slutsatsen är att detta möte var bara en ursäkt för Ukraina att dra ut på tiden så det inte blir något nytt avtal.

  Inget nytt avtal = ingen gas för Ukraina. Men vad gör Ukraina?

  Under perioden 1-4 januari har Ukraina stulit 65,3 miljoner kubikmeter gas. Europas gas. Vem ska betala för den?
  GASPROMs första åtgärd var att sänka den mängd gas som transporteras till Europa genom Ukraina med just 65,3 miljoner kubikmeter gas. Nu har saker blivit värre, och det är helt och hållet, till 100%, Ukrainas fel.

  Sedan så har inte Ryssland invanderat något land på flera hundra år.

  Därför, Antonia, föreslår jag att du läser på lite innan du börjar kasta ”maktmedel” hit och ”maktmedel” dit.

  Gunnar och kiev:
  Ryssland ÄR en stormakt. Läs lite fakta! Köp en NY tidning och läs den. Putin styr inte Ryssland längre. Någon tsar har inte funnits på nästan 100 år.
  Sedan så drabbas inte Ukraina av att gasen har stängts av. De har ju dessutom redan hunnit fylla på sina reserver med stulen gas…

  Sedan skulle jag vilja få svar på följande:

  Varför, när USA angriper något land, som Irak, säger EU, med Sverige inkluderad, att USA räddar världen, MEN när Rysland går in i Georgien för att skydda sina medborgare i Sydossetien från helt oprovocerade attacker från Georgien skriver alla tidningar: ”Ryssland leker Gud”, ”Ryssland invanderar Georgien”, etc, etc?

  Varför stödjar Sverige Kosovos självständighet men inte Sydossetiens?

  Varför är det rätt att USA bygger en massa försvarsmisiler runt Ryssland, men fel att Ryssland bygger upp sitt försvar?…

  Västvärlden är hjärntvättad. Oavsett vad och hur Ryssland gör, kommer den alltid att säga att Ryssland gör fel. Har jag fel? Exempel:
  Ryssland hjälper ena sidan i Afganistan, då är USA snabb att börja hjälpa den andra.
  Ryssland försöker bli kvitt teroristerna i Tjetjenien – USA sponsrar tjetjenier med vapen. Västvärlden säger att det är ryssar som terroriserar tjetjenier.
  Ryssland är för Irans urananrikning – USA och västvärlden emot.
  Ryssland är emot Kosovos självständighet – västvärlden är för.
  Men när Ryssland är för Sydossetiens självständighet – är västvärlden plötsligt emot.

  Hade Ryssland gått in i Irak, skulle USA och resten av världen, förutom Kina, att hjälpa Saddam.

  Svara på dessa frågor alla ni rysshatare och försök bevisa att jag har fel… Nej, det kan ni så klart inte.

  Gilla

 18. presedenten yushenko i ukraina har spenderat 2 milijarder dollar mot ryssarna i georgien kriget dom pengar är han sjyldig gasprom

  Gilla

 19. Detta var nog det dummaste jag har läst på länge!

  Att Ryssland har valt att inte leverera gas till andra länder via Ukraina är för att Ukraina stjäl gasen och använder den till sin egen nytta utan att betala!
  Om man ska nu hitta orsaken till varför andra länder inte får gas får man skylla på Ukraina. Det är de som vägrar betala deras skulder och stjäl gas som ska vidare till andra länder!

  Läste du ens artikeln i Aftonbladet? Ryssland vill leverera gas till EU länder men samtidigt ha observatörer som kontrollerar att allting levereras till fullo. Men det är Naftogaz som vägrar! Så ska man nu skylla på någon så är det Ukraina.

  Och visst har Ryssland tagit mkt från Ukraina under tiden då dessa var samma land (obs ej under förtryck/ockupation) men detta var en ömsesidig relation (tror inte du Ukraina använde Rysslands tillgångar?) eftersom båda länder var ETT LAND! Så man kan inte påstå att de använde ”Urkainas” resurser gratis – hur kan man stjäla från sig själv????

  Läs på lite innan du påstår något som inte är sant..

  Gilla

 20. Du sager att Ukraina styrs av idioter! jag bor har, en sak ar saker, Ryssland styrs av EN IDIOT, Tsar Vladimir Putin, han gor vad han vill, har alltid gjort det, har sjalv bott i Ryssland i 7 ar, sa jag vet, har Du bott har, eller bara last dig till FAKTA?

  Gilla

 21. Det måste finnas annat sätt att lösa problem än att stänga av gasen. Det drabbar inte bara Ukraina utan en massa andra länder som inte har med deras dispyt att göra.

  Gilla

 22. Varför skall ryssarna låta Ukraina stjäla gas? Tyvärr så är ett leveransstopp enda sättet att förhindra det. Samtidigt så skriker rysshatarna sig blå för att försvara stölden.

  Gilla

 23. ännu en ryskhatare!!
  vafan ska gazprom göra???ska da bara ge sin vara utan att får nån betalt? har du glömt hur funkar enkelt verksamhet i världen?om du vill ha nåt ,så får du betala! du går inte till äffarer och TA bara nåt å sen går därifrån? för om du gör det så hamnar du i fängelse! men när det handlar om länder som säljer till varandra,å de visas sig att en part inte betala å sen stjäla ! måste de göra nåt åt?! me de finns inte mycket göra åt de! ska de starta krig?? förstås inte , för ryssland styrs inte av några idioter! de kan bara förhandla och komma fram till lösning!! men de TAR MYCKET TID när ukraina styrs av idoter å marionetter som styrs av USA!!!
  ps: jag förstår att va som än händer så kommer det drabbas bara vanliga människor och det är mycket tråkigt!

  Gilla

 24. Ryssland gör som dom vill. Det har du rätt i. Man kan också undra hur det kan komma sig att dom andra länderna sätter sig i deras garn? Det bästa skulle väl vara om dom löste sin energifråga själv i ett sån här läge. Så slipper dom Rysslands överhöghet.

  Gilla

 25. Jag kan inte påstå att jag är överraskad av hur Ryssland gör, inte första gången dom styr och ställer med andra länder. Tyvärr är många länder tvugna att foga sig på grund av att dom är beroende av ryssarnas välvilja.

  Gilla

Kommentera gärna, tack! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.