berättar politikerna sanningen eller mörkar de?…


Sverige har kris. USA har kris. Och nog hela världen är inne i en svacka som kanske blir mer långvarig än vi vill och tror att den blir.. För när USA nyser blir hela världen smittad. Och nu är vi smittade reellt, men  hur djup är krisen vill nog  inte vår politiker medge. Det mörkas en hel del.

Jag köpte en bok i början av året men först nu började läsa den.  Det är en skrämmande beskrivning av dagens situation. Fast den gick i tryck 2006.
Hade jag läst den tidigare  hade jag nog kanske inte reagerat, utan har sett den som ett sätt att skrämmas lite.  Men ändå är det synd att jag inte läste den tidigare, kanske kunde ha agerat lite förståndigare i vissa avseende, kanske inte. Det får jag nu aldrig veta.

Boken är skriven av Donald J. Trump och Robert T. Kiyosaki : Why we want You to be rich – two men, one message. Vet inte om det finns utgivet på svenska. Den ena är miljardär och den andra är miljonär. de sammanfattar Usa och  världens situation, berättar hur de har kommit dit där de är idag, vad man kan göra, hur man ska skapa jobb osv.

Bland annat beskriver de hur bilindustrin redan 2006 står i ruinens brant, – vilket idag hörde jag i radion kommer drabba även Sverige hård. De beskriver hur bankväsenden urholkas, vilka problem det kommer att uppstå när en stor del av befolkningen ska gå i pension och hoppas på ett bra liv i ålderns höst, men det inte kommer finnas pengar till det, inte heller blir det lätt att bli sjuk heller.

Självklart man kan tycka att det är bättre i Sverige. Många tom tycker att det kan inte hända här. Men det händer.  Centers Maud Olofsson vill att pensionåldern ska höjas, och det är nog inte första gången jag hör det förslaget.  Hon själv kommer säkerligen inte jobba alltför länge och bra pension kommer hon också att få. Helt säkert. Men folket kanske blir tvungna att jobba längre om de vill ha bättre standard än de annars skulle få. Men å andra sidan uppstår min fråga: kommer det finnas jobb också? Det kanske räcker inte att jag vill och orkar jobba, men kommer det finnas jobb, när samtidigt de unga inte  kommer in i arbetslivet.

Ja, drömma kan jag också. Verklighet är ett annat. Redan nu spås att arbetslösheten kommer nå 9 % nästa år.  Och säkert ska få moderaterna skulden för det. Som om inte samma sak skulle hända oavsett vem som sitter vid rodret.

Jag har inte läst ut boken än, men det som jag har läst hitintills stämmer skrämmande överens med den verklighet vi har idag.  Man kanske borde ha agerat tidigare, men vad man har gjort var att man sköt upp problemet till framtiden.  Till den framtiden som vi råkar befinna oss just nu.  Världens politiker kommer inte ha lätt, och vi kommer få det ännu tuffare.

Hoppas bara att de inte döljer alltför många sanningar för oss. Men jag är tyvärr inte övertygad.

http://www.e24.se/branscher/ovrigindustri/artikel_872325.e24

http://www.e24.se/branscher/verkstadsindustri/artikel_858159.e24

http://www.e24.se/branscher/ovrigindustri/artikel_828251.e24

Annons

4 tankar om “berättar politikerna sanningen eller mörkar de?…

 1. Imagine: det är märkligt att man aldrig får nog. Att man alttid vill ha mer. Och då har många inte tålamod, utan att det ska hända nu, och då tar man ett lån.

  Jag är sugen på en systemkamera. Men har inte råd. Nu sparar jag. och vet inte när jag får ihop till det, men tiden kommer nog. Kanske, kanske till sommarn.

  Gilla

 2. Hej
  Ja vem kunde tro att ett land som Island skulle kollapsa totalt.Det är ju inget U-land direkt. Så nog är det en djup konjuktursvacka världen har hamnat i. Och det blir säkert värre innan det blir bättre.Men jag är nog ändå skapligt optimistisk o tror att redan år 2010 så är vi väg uppåt igen.
  Vi får se om jag får rätt.Facit får utvisa.
  Trevlig helg!
  🙂

  Gilla

 3. Det kommer att bli värre. Folk måste börja odla i städerna också för att få mat. Jag skrev ju ett inlägg om det. Vi är för många som ska mättas på jorden – det skulle kanske gå om inte i-världen suger ut u-världen t ex. Som sagt – det kommer att bli värre.

  Gilla

Kommentera gärna, tack! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.