…vem får slösa och vem ska spara…


Vi massan, små folket, vanliga människor ska alltid spara på energi. Vi uppmanas mest hela tiden för att inte slösa med den dyrbara energin av flera orsaker. Delvisst är det för att det är dyrt, och delvisst är för att värna miljön. Ja framförallt för att värna om miljön. Men det känns som ofta de enskilda människor som ska dra sitt strå till stacken, medan företag gör som de har alltid gjort. Det är lite kommunistisk tänkande som råder där. Det är inte mitt så jag skiter väl i allt. Jag har sett kontorshus som lyser hela natten, och bygge där aldrig släcks belysningen. Just nu  går ofta  förbi ett nybygge, som har påbörjats kanske för  2 år sen. Skanska bygger nya bostadshus och kontor (fula båda två, om jag får säga min mening om det). Det spelar ingen roll när jag går förbi där, lamporna är tända hela tiden. Dagar som nätter, helg som vardag. Snett mitt i mot mig byggdes ett dagis. De hade stora reflektorer vid bygget. Jag vet inte varför de behövdes, men de var på hela dagar, bland annat över en långhelg, då inte en enda människa jobbade. Varför? Varför bara vi ska tänka på miljön, medan storföretag uppenbarligen inte tänker på det? Och vad är det mer de slösar med, som kanske inte lika synlig.

Jag tänker, kanske belysningen är på för att förebygga stölder? Men bryr sig tjuvarna om det? tror inte det. Varför inte installera rörelsedetektorer.  Inga tjuvar – släkt, tjuvar på farten  tänt.

Jag antar att det påverkar även slutpriserna på lägenheterna som sälj sen. För någon måste ju betala för den allt dyrare elen. Blir förövrigt intressant om de kommer sälja lägenheterna för de horribla priser, för själv skulle jag  inte vilja ha något av de där, på innergården kan skaka hand med grannen. Den som bor mittemot…

Annons

2 tankar om “…vem får slösa och vem ska spara…

 1. Jag skiter helt i energilampor. De passar inte in i armaturen här hemma. Jag vill dessutom ha ett hemtrevligt hem. Trevnad för mig är smålampor och stearinljus. 🙂 Spara på el kan man göra på olika vis, men till att börja med borde alla kommuner och företag etc i landet, världen, se till att stänga av alla datorer när de går hem för dagen- de drar enormt mkt mer el än en vanlig familj gör av med.

  Gilla

 2. Vattenfall går med vinst. Men får folk billigare el för det? Nej, det blir dyrare.
  Klart det ska lysa så inte tjuvarna får fritt fram – det är därför dom har lyset på hela dygnet.
  Tänt och släckt – så stavas det. Annars blir det släkten – moster och faste & co.

  Länka varje inlägg till intressant.se/intressant. Kopiera ett ord och skriv in länken på raden ovan. Sår dår du fler läsare förhoppningsvis.

  Gilla

Kommentera gärna, tack! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.