kindpuss-vad är den bra för förutom att skapa förvirring?…


Kindpussar gör mig förvirrad

Kindpuss ska egentligen vara ett trevligt sätt att mötas och genom kindpuss visa att man inte är ytliga vänner eller bekanta. För hade man givna normer varje land hade sin sed, men idag blir man bara förvirrad, och i vissa lägen känner man sig nästan dum. Ja, dum, när man blir liksom hängande i luften för den andra redan har avslutat sin kindpuss men inte du.

Hur gammal är kindpussen vill jag inte spekulera i (redan Judas förrådde Jesus med en kyss), men det är helt klar mindre formellt än att skaka hand.

Idag är det en viss förvirring som råder runt kindpussandet. För i vissa kulturer ger man bara en puss på höger sida, här uppe i norden t.ex. I mina trakter pussar man 1 gång på vardera sidan, alltså 1 gång höger och engång vänster, sammanlagt 2 gånger. Medan i mellanöstern pussar man 3 gånger och då är det vänster-höger-vänster. Och bara det att man pussar först vänster sida ställer till problem, för de flesta som vill börja från höger. Och att man vill börja på höger kind tror jag hänger ihop med att man är högerhänt, och att man tar i hand med höger och vill man då samtidigt pussa den andra på kinden så blir det naturligt med högerpuss.

Men jag har också hört att det finns länder där de kör en riktig lång mara, alltså blir det till 4 kindpussar. Gud, vilken jobbigt sätt att mötas.

Jag tycker det är skit jobbigt att inte veta den andras avsikter och vanor. För man skulle kunna tycka att man kan räkna ut det. Men vissa har anammat andras vanor, därmed blir pussandet nästan alltid lite kaos artad. Särskilt roligt blir det när man vrider huvudet fram och tillbaka för att få in rätt kindpuss och till slut i sekundens förvirring blir det till en munpuss. Visserligen kan vara trevligt med rätt person, men bara med rätt person.

Egentligen är kindpussar inte riktiga pussar heller, de bör inte vara det. Utan mer symbolisk, lite hängande i luften. Finns faktiskt inget värre än en blöt dreggelpuss , ofta är de äldre som avfyrar de. Och när de är yngre så är det alltid de minst attraktiva som kör med denna teknik. Fast egentligen spelar ingen roll om mänskan är attraktiv eller inte, jag föredrar kindpussen torra som ökenvindar.

Jag ser många gånger när folk kindpussas hur några blir alltid lite snopna och hängande i luften när den andra redan har avslutat sin ritual.

Och vad jag ville säga är att jag egentligen aldrig har gillat kindpussar, även om jag utövar det själv om situationen kräver det. Men pussförvirringen gör klart ännu jobbigare varje möte. Bort med den. Inför bugning istället.

En gång i tiden var det vanligt med handkyss också. Herrar som kysste damerna på handryggen, då kindpuss ansågs vara alltför närgånget. Den är borta nuför tiden, om man är inte är påve vill säga. De ska fortfarande kyssas på hand för att visa vördnad och kanske även tro.

Annons

7 tankar om “kindpuss-vad är den bra för förutom att skapa förvirring?…

 1. Kindpuss,
  Jag är medveten om att i Stockholmstrakten kindpussas det vilt
  till höger och vänster, förmodligen 2 pussar. (I Paris gäller 4 pussar).
  Jag såg nyligen en Strindberg-föreställning från Dramaten 2007,
  Dödsdansen, och där kindpussades man. Jag gissar att pjäsen
  var lagd kring förra sekelskiftet, då ju Strindberg levde.
  Men kindpussades man då i Stockholm, eller har Dramaten
  missat detta ?

  Bäste hälsningar Leif Olsson barbro.leif@swipnet.se

  Gilla

  • Man står alltid lite lamslagen när man ska kindpussas. För man vet aldrig hur den andra har fostrats, för vissa slutar efter att ha gett en puss på ena sidan, andra vill ge och få två sen finns de som inte vill heller sluta efter två utan är vana vid tre och inte att tala om fyra.
   Jag kan säga att jag är inte för kindpussar. Onödig företeelse.
   Och de flesta pjäsuppsättningar moderniseras numera. Och egentligen ingen vet idag hur många pussar det ska va.

   Gilla

 2. Jag kör aldrig med kindpussar men kramar i stället. I ärlighetens namn känns det väldigt naturligt med vissa men helt fel med andra. Men det är svårt att slänga fram näven när flera personer kramats tidigare!

  Gilla

 3. Mina svärföräldrar pussar bara på höger. Ibland båda kinderna. Men de är inte svenskar. Jag har aldrig träffat en svensk som kindpussas. 😀 Kramas däremot, javisst. När vi var nere i Budapest förra året däremot så fick man kindpussar till höger och vänster, även från dessa människor man aldrig träffat förut. Det var förvirrande. 😀

  Gilla

Kommentera gärna, tack! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.