är människan för cynisk eller är det media som driver åt fel håll?


Ja , vi blir mer cyniska och mer härdade var dag som går. Vi överöses med tragedier varje dag, ena är ruskigare än den andra. Vi fotar allting, tidningarna betalar högt till den som knäpper de bästa bilderna, till de som skickar in snabbast och blir först att föreviga det hemska som just inträffat.

Nu kablas ut bilder om två drunknade flickor – obs. romska flickor, för det är just nu viktigt i sammanhanget – som ligger på stranden, täckta av badlakan, nära till dem sitter folk som inte bryr sig, utan njuter av sommaren. Det är flera saker som jag reagerar mot:

1. Fotografen som dukomenterade skeendet. Enligt honom ignorerades flickornas rop på hjälp av folk på stranden. Varför hjälpte inte han själv? Är det så viktig att dokumentera att han står själv över, och hoppas att andra gör det, medan han själv får ta fin fina bilder?

2. Kan man verkligen se att de som är i nöd i vattnet är romer? För jag tror inte det?

3. Hur länge låg kropparna kvar egentligen? – vi ser bilden och förfäras, men låg de kvar i 5 minuter, tills bilen kom och de fördes bort, eller låg den kvar hela dagen?

Spänningarna är stora i Italien på grund av romer, så det är ett alldeles utmärkt tillfälle att illustrera, hur människorna är och hur stort är motståndet mot romerna.

(Det är en helt annan fråga varför just mot romerna är fientligheten är så stor? Jag som har levt i omedelbar närhet till dem vet lite mer om det saken också. )

Självklart ställer jag frågan till mig själv, hur jag skulle reagera. Men jag vet inte. Eftersom jag inte kan simma, så skulle jag inte kunna simma ut och göra en rädningsförsök, skulle antagligen ringa ett samtal till rädningstjänsten och skulle stå kvar och vänta. För en utomstående skulle kanske se ut som om jag inte brydde mig, utan var bara en åskådare som inte gör nåt.

Och hur är det att sitta bredvid kropparna. Klart man kunde ha gjort en avspärrning. De som råkar komma och sitta nära kanske inte ens uppmärksammade att de låg där. Vissa ser ju inget, märker inget, bara tittar efter en plats där inte är så många som solar. Och när de väl upptäcker det makabra, då har de redan blivit fotade av tidigare nämnt fotograf, som människor som inte bryr sig.

Jag är säker på att det finns där en annan sida också, men då hade det inte blivit en världssensation, där vi kan förfära oss över människornas cynism och glömma bort alla andra underbara människor som hjälper till ibland på bekostnad av det egna livet.

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article2946548.ab

Läs hur det var i verkligheten innan en journalist förvanskat händelserna för att få ett vassare historia:

Annons

5 tankar om “är människan för cynisk eller är det media som driver åt fel håll?

 1. Pingback: ingen vågar gå mot strömmen och med strömmen blir man bara hjärntvättad… « Divage

 2. Ordsallad, jag förstår precis vad du menar, jag var också mer eller mindre utan nyheter en 1 månad.
  Men då världen blev alltför upprört över nyheter så har idag dementerades lite, att så illa var det inte.
  Vinkling var det på ett osmakligt sätt.

  Gilla

 3. Bra skrivet!

  Jag tycker man kan få en ganska lustig effekt om man inte ser på teve eller läser medier på en månad eller så och sen börjar igen. Man liksom chockas lite, ”jaså var det Så Här dåligt/skandalsökande/tillvridet det var”. Äsch, tror inte jag lyckas skriva vad jag menar, men om man får lite distans till det framstår det på något vis klarare hur absurt vilka saker som tas upp, och hur de framställs.

  Gilla

 4. Bra skrivet. Personligen är jag övertygad om att anledningen till att det skrivs så mycket negativt om Italien och italienare är pga det svenska italienhatet. Alla nyheter förvrids och det är tillåtet att skriva vilken påhittad, vinklad skit som helst.

  Gilla

Kommentera gärna, tack! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.