Stockholms nya intetsägande hotell


Den har byggts på Norra Bantorget eller rättare sagt på Östra Järnvägsgatan 35. Då jag bor i närheten kunde jag följa hela bygget, och såg framemot utformningen. Bonniers Konsthall blev klar för ca 1 år sen och den är verkligen fin. Modernt, lätt böljande glas som blir väldigt spännande med ljusets skiftningar.

Hotel Clarion Sign är ett åbäke. Må vara den störst men vackert är den inte. En ful koloss, som andas 70-tal med öststats känsla. En riktig besvikelse. Det känns definitivt inte 2000-tal. Självklart kan jag bara tala om för min egen smak. Andra har säkert ett annat glasögon att se igenom.

De som sitter och bestämmer över hur byggnader ska se ut måste val hamnat i försiktighetssjukan. Man vågar inte utmana, man vågar inte välja något djärvt, kan inte vara drastisk och därmed blir det mesta enformig. Kan knappt tro att vi har en Torning Torso i landet – nåja Malmö hör ju knappt till Sverige, men ändå. Jag förstår också att svenskarna inte gillar alltför spektakulära saker, det ska inte sticka ut, det ska inte vara för uppseendeväckande, det ska vara lagom i landet lagom.

Och nu ska hotellet stå där i det närmsta 100 år.

 

Det byggs några nya hus till på min gata. De ser inte heller bättre ut. Med en bullerskyddande extra glasruta framför det riktiga fönstret. Tror jag. Jag har inte kollat fakta, kan vara så att det är bara en designgrej. Men jag undrar? Vad gör man om man tycker att fönstret har blivit smutsigt? – Vilket händer oftare och oftare här på Torsgatan. Fönstret klarar sig drygt en månad innan är det dags att putsa det igen. Dubbdäckens förtjänst. Undrar hur mycket vi få in i våra lungor. De är nog rätt så svarta vid det här laget… – Vad gör man om man vill vädra?

Jag såg framemot Torsgatans utbyggnad. Nu önskar jag att de lät bli. Svenska arkitekter kan inte hus. Kan inte bygga modernt, med spännande graciösa helhetsintryck. Hela gatan kommer bara se dyster ut, förutom Bonniers Konsthall.

 

Annons

7 tankar om “Stockholms nya intetsägande hotell

 1. Pingback: rädsla för skyskrapor… « Divage

 2. Clarion är skitfult, man bygger inte grått, svart och kantigt mitt i en huvudstad detta är ett fiasko i klass med Sergelstorg.

  Gilla

 3. Förlåt, Antonia. Hade ingen koll på vem du var när jag skrev min kommentar. Och det var inte meningen att verka så sur och dryg (som jag nu i efterhand ser att texten blev). Allt gott till dig!

  Gilla

 4. Maria :
  pucko kan du vara själv.
  När du skriver lika bra på mitt språk som jag skriver på ditt språk då kan du komma och klaga. För övrigt tack för dina synpunkter.
  Märklig nog vågar du inte stå för dina påhopp. Och DET säger en hel del om dig.

  Gilla

 5. Jag blir riktigt imponerad över hur illa du skriver.
  Några exempel:

  ”Må vara den störst men vackert är den inte” – vad betyder det?

  ”östats känsla” – vad är ats känsla, ooh, du särskrivningsmästare?

  ”Självklart kan jag bara tala om för min egen smak. Andra har säkert ett annat glasögon att se igenom” – vad kan du tala om för din egen smak, och vad svarade din egen smak? Ett annat glasögon – jätteroligt!

  ”Försiktighets sjukan” – vaffan är det? Kan man hamna i en sjuka? Och varför inte skriva Försiktig hets sjukan?

  ”Kan inte vara drastiskt” – ja, eller bara drastisk, vad tycker du? Pröva Enformigt, också.

  ”Och nu ska hotellet stå där i den närmsta 100 år” – gissa felet, pucko!

  Gilla

 6. Ja, det var ett lite otäckt hotell faktiskt. Trist när det för en gång skulle satsas på ngt som skulle kunna bli fint men så slår det slint helt.
  Jag beräknar att det faktiskt är 17,3 gånger värre än uppsalas nya konserthus som folk här klagat så mycket på.

  Gilla

Kommentera gärna, tack! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.