Orsaken till att arbetslösa är arbetslösa och förblir arbetslösa


 

Kan det vara att de inte vet vad arbetsmoral är för något? Att de inte vet vad som förväntas av de och lever i en villfarelse att arbete är att få lön utan prestation?

En kompis till mig kontaktade arbetsförmedlingen. Hon skulle behöva någon som är duktig på att sy. Hon har testat det tidigare, men det fungerade aldrig. De som dyker upp är *alltid* superduktiga . Har lång vana. Sen när de är väl på plats har de flesta inte ens en aning om hur man trär på tråd på en industrimaskin. Och tempot på arbetet ska man inte ens prata om. Jag har hjälpt henne så jag vet hur det går till. Men jag kallar mig inte kunnig i det yrket. Jag klarar hälften av vad hon syr upp på en timme. Dessa *kunniga* kvinnor klarar mindre än hälften än vad jag har gjort.

Nästa irritation moment är att passa tiden. Börjar man 10 så bör man vara där minst en kvart tidigare. Minst. Jag själv är alltid en timme tidigare på mitt jobb, men det hör kanske inte hit.

Den här nya kvinnan hos henne kom kl 11.00. Orsak: hon har tvättat håret och den har inte blivit torr. Sen är det cigarettpaus. Efter det är kaffepaus med fika, sen är det dags för lunch medföljande cigarettpaus… osv. Dagen har gått och inte mycket blev gjort. Vem vill anställa någon som man inte kan lita på? När de visar sig från sin sämsta sida redan från början? Hur blir en sån människa när hon har fått (mot alla odds) ett fast jobb. Tycker synd om arbetsgivaren.

Visst, säker reagerar många att men man får ju ändå inte jobbet. Klart är man oduglig så får man inget. Jag känner några som har fått jobbet just genom praktikplats. Men då satt de inte och läste tidningar, fikat, pratade i telefon med kompisar, var på långlunch, sjukanmälde sig osv., listan kan ju göras lång.

En gång tjatade sig en kvinna till sig en praktikplats hos mig. Hon skulle vara på kliniken 1 månad var det sagt. Såg henne engång, när jag skulle skriva under ett papper. Hon skulle börja dagen efter. Då ringde hon att hennes MAN är sjuk, måste stanna hemma med honom. Såg henne aldrig mer. Eller praktikanten som aldrig ringde när hon inte kom. Jag sa det till henne (hon hade självklart mobil) att jag skulle föredra att hon ringde mig om hon inte kan komma – jag studerade samtidigt på vissa förmiddagar, och om hon hade sjukanmält sig, då hade jag inte gått på skolan utan till jobbet – jag är ju inte tankeläsare. Hon ringde i alla fall inte. Tredje gången bad jag henne att stanna hemma för gott när jag fick ta på henne….. inte i sjukbädden utan i tvättstugan. När några år senare ville hon ett intyg från mig till en arbetsgivare, så fick hon det. Där jag beskrev hur hon var.

Jag vet att det finns undantag också. Men många skulle kanske rannsaka själva varför de inte får jobb. Man har rättigheter men har man inga skyldigheter alls?

Annons

5 tankar om “Orsaken till att arbetslösa är arbetslösa och förblir arbetslösa

 1. Hej!
  Jag måste bara tillägga en del av mina egna erfarenheter efter att ha sett er debatt.
  För det första håller jag med denna kommentar fullständigt:
  Sedan ska faktiskt arbetsgivare ha sig en stor känga, för det finns många med mig som fastnat i vikariefällan, som hellre jobbar en månad, tre månader, än går och snyltar på A-kassa och försäkringskassa, och vad får vi för det? Jo arbetsgivare tror inte att vi klarar av långa anställningar eftersom vi bara har haft kortare arbeten tidigare!

  Dessvärre finns det också den aspekten av det hela att arbetsgivare inte tror att man gjort ett bra jobb fast man kommit därifrån med referenser, meriter, papper och portfolio.
  Det är ett helvete att sitta i vikarie-träsket och i och med det, ständigt, ständigt, ständigt söker jobb samtidigt som man jobbar i olika projekt.
  Vill ge en känga åt många fastanställda jag sett, för det är bara konsulterna som jobbar vidare efter kl 14 en fredagseftermiddag, alla andra har i regel gått hem. Jag har också varit med om att konsulterna (och jag) snällt stod och väntade i trappen kl 8.00 på att en fastanställd skulle dyka upp på kontoret på morgonen och släppa in oss så att vi kunde jobba på i våra olika projekt. Men de fastanställda lullar ju inte in förren 8.30!
  Har också varit med om att fastanställda vill leka leken: Pressa Konsulten ( Detta är ett mkt känsligt ämne )För visserligen är jag mycket förtjust i att arbeta, men vad säger man när fastanställd vill att man ska arbeta gratis hela helgen, och detta för ett projekt som bara ska vara 2 veckor? ( jag kan mycket väl tänka mig att arbeta gratistimmar, men det är då för längre projekt som är bättre betalda.)
  Och vad säger man när fastanställd vill att man ska ta fram mjukvaror åt dem illegalt så att firman ska slippa köpa adobe-sviten? ( har hänt mig flera ggr) Jag vill hemskt gärna jobba, men jag vill inte begå brott för att få göra det.
  Och så till det viktigaste avslöjandet, vad den fastanställde vill: Att få anställa sin närmast arbetslösa släkting/kompis.
  Man är konsult, hårt selekterad bland många sökande, man har varit på jobbet i 3 dagar och då hör man det: Varför har vi konsult, min dotter Lisa ska ju ha det där jobbet.
  Lisa är då en dyslektiker som just gått ut gymnasiet, har ingen programmeringkompetens, ingen språkkompetens, ingen portfolio, ingen tidigare erfarenhet av sälj eller service eller teknisk support. Hon behöver då bli uppassad för att kunna lära sig systemen. Detta tar extra lång tid för att hon inte vill/kan läsa instruktionsmanualer.
  Detta hade aldrig hänt om jag blivit Läkare, de blir inte utbytta mot kompisrekryterade/okvalificerade, tyvärr valde jag en annan inriktning.

  Hoppsan, långt inlägg
  M.v.h.
  Veri

  Gilla

 2. Iom att man måste jobba MINST sex månader för att kunna förnya eller förlänga sin a-kassa är det ju inte lätt att ta korta vikariat för att få längre a-kassa, tvärtom.

  Och ja, självklart är den där praktikanten/anställda ett riktigt ufo, förstår inte hur man ens kan överväga att inte gå till jobbet för att håret inte torkat…? Jag har minsann rusat till jobbet odushad, osminkad etc när jag försovit mig, allt för att stå där på rätt klockslag, för det är viktigare med punktlighet och tillit än utseende… 🙂

  Gilla

 3. Neny: det är verkligen inte meningen att göra varken dig eller alla de andra som sköter sig upprörda. Men tyvärr de som jag har mött och även min kompis tillhör det nämnda kategorin.

  Jag vet att det finns många som sköter sig. Annars skulle nog Sverige har stannat länge sen. Men vissa tar bara jobbet för att förlänga sin A-Kassa.

  Tjejen som jag skrev om i första hand ska vara hos min kompis. Hon skulle ta emot en paket medan min kompis gjorde ett ärende. Hon skulle ta emot, skriva under och lägga under paketet från butiken. Hon öppnade paketet, och konstaterade till min kompis att det fanns i sitt eget storlek också.
  Skulle aldrig falla i mig att öppna någon annans paket eller brev, om jag inte blir tillsagd att göra just det.
  Att säga att man blev försenad på grund av att håret inte blev torr är bara oförsämt. Hon är inte purung direkt, nåt erfarenhet borde hon ha skaffat vid det här laget. Dessutom var arbetsförmedlaren eld och lågor hur duktig hon skulle vara. Vilket hon är inte. Hon har ju inte utbildning i tillskärning och syr inte bättre en vem som helst som syr hemma.
  Så någonting gick ju fel.
  Och själv har jag inte heller hittat någon som skulle ha fungerat.
  Alla har självklart olika erfarenhet, tyvärr tillhör jag en kategori som kan stå som ett exempel för Murphys lag.
  Allt som kan gå snett gör det tyvärr också.

  Det var verkligen inte meningen att göra just dig upprörd.
  Remélem, hogy azért nincs harag 🙂

  Gilla

 4. Nu känns det lite som om du generaliserar mycket. De arbetslösa jag mött under alla mina år på förmedlingen har varit allt annat än arbetsskygga! Jag vet inte vad det är för praktikanter du hittat, men folk som inte dyker upp och inte kommer i tid blir inte långvariga med arbetslöshetsersättning. Självklart har varje arbetssökande massor av skyldigheter! Faktum är att vi inte har några rättigheter- utan bara skyldigheter!! Att behöva lämna hus och hem för det jobb som arbetsförmedlingen tycker man ska ha, oavsett om det är som städare när man har diskbråck, eller som djurskötare i Norge när man är pälsallergiker, är inte en rättighet på något sätt, utan snarare ett bevis på att om man en gång förlorat sitt arbete blir man livegen.
  Sedan ska faktiskt arbetsgivare ha sig en stor känga, för det finns många med mig som fastnat i vikariefällan, som hellre jobbar en månad, tre månader, än går och snyltar på A-kassa och försäkringskassa, och vad får vi för det? Jo arbetsgivare tror inte att vi klarar av långa anställningar eftersom vi bara har haft kortare arbeten tidigare!

  Nej du, jag blev upprörd av ditt inlägg. Självklart var det säkert inte din mening med att mena att alla arbetslösa är lata, men jag tar åt mig ändå för jag är oerhört less på den stress och alla anklagelser man får emotta bara för att man en gång blev av med jobbet, och ingen ens ifrågasätter varför, utan bara förutsätter att man är dum i huvudet om man kliver in genom dörrarna på förmedlingen…

  Gilla

 5. Ja nog finns det många som inte vill jobba, själv så har jag arbetat som vikarie nu i över sex månader och bara inom kommun här så har dom väldans problem att få människor att ta det som bjuds.

  I Katrineholm så har vi ganska så hög arbetslöshet så det borde inte vara problem för kommunen när vikariat dyker upp, men det är samma visa varje gång, folk skyller på dittan o dattan.

  Jag är glad över mitt vikariat och hoppas det ska leda till ett fast arbete, kämpar man inte på själv så får man inget. Jobb finns det men saknas viljan så spelar det ingen roll.

  Gilla

Kommentera gärna, tack! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.