Var går gränsen till reklam?


 

Helt plötsligt kan man höra i radio: Siw, sömmerska, Lydia servitris eller Janne snickare. Tack för att ni betalar tv-lincens. Tack vare er kan vi sända reklamfri och politiskt oberoende tv kanal. Även om det är formulerad som ett tack upplever jag ändå att det är reklam och stör programmet.

Politiskt oberoende? tror jag inte heller på, för jag tycker att det lutar ganska starkt åt det socialistiska hållet. Objektiviteten är borta sen länge. Även om kanalen inte är en renodlad kanal för social demokraterna, så är det absolut inte neutral.

Nu ska visas Stjärnorna på Slottet där tydligen produktplacering förekommer flitigt. Och de som lånade ut sina tjänster och varor försäkrar oss att de inte har fått betalt för det. Nice upplägg. Men produkterna visas ju flitigt. Och även om man inte tjatar om de i programmen etsas ju fast på de som tycker att märken är viktiga. Själv skiter jag fullständigt i märken, kanske beror det på mitt dåliga minne;) Särskilt nu när det skrivs om det i tidningar. Snacka om gratis reklam.

Undrar också vem har uppmärksammat det, just särskilt inför Stormares program? Bara det tycker jag märkligt. Är det en kupp det handlar om, för att få högre tittar siffror? Jag är misstänksam Stark misstänksam. De ville klippa om filmen, men ojj, det hinner de visst inte. Man kan väl maskera. Har de hört talas om det?

För som man kan se det all reklam är bra reklam. Titta på ICA. De blev dragna i smutsen för kötthanteringen. OCH. De har ökat omsättningen med  10 till 15 %.

Och inte är det ICA-jeppens förtjänst. Stig heter han visst. Töntigaste jag har sett i tv bra länge. Dags att byta kanal när ha dyker upp. Tyvärr kanalerna är synkroniserade, så är det väl Stig som tittar fram även på de andra också.

Skulle aldrig gå på ICA om jag inte var tvungen. Men den närmsta affären med mat i är just en satans ICA. Med Stockholm sämsta utbud, alltid urplockad, tror aldrig sätt hyllorna fulla. Ofräscht. Ja, bara handlar där i nödfall. Absolut nödfall, och alltid måste jag kompromissa, för de inte har det man vill ha. Och jag pratar inte om konstiga önskemål här utan basvaror.

Alltså röda tråden var vad är reklam? Är inte skyltar det står både förre och efter vissa program att vi har blivit sponsrade av ICA, Unibet, och gud vet vad, är inte det reklam för dem? Varför inte lägga in en speakerröst som säger att detta är inte reklam, vi ber våra tittare att inte lägga notis om dem. Ungefär som de gör på amerikanska domstolar, när något med vikt inte borde ha sagts eller frågats, meddelar domaren att juryn ska bort se ifrån det de har just hört. Japp.

Definition för reklam:

Reklam är en metod att förmedla en bild av en producents vara eller tjänst till de tänkta konsumenterna.

 

Annons

En tanke på “Var går gränsen till reklam?

  1. Jag tänker på när reklamen kom till tv då satt man och väntade med spänning på vad det var man skulle få se. Du vet reklamen på bio har ju alltid varit speciell i alla fall i vårt land. Mycket för att vi inte hade reklam i tv och allt har varit så toppstyrt hela tiden, andra väljer vad som är bra för oss.
    Men reklam i sig tycker jag mest är skit, kan inte fatta att de inte gör bättre reklam. Sen blir jag så trött på att det alltid verkar vara män som gör all reklam. Nya bilar ska visas med robotar och annat fjant och jag säger ofta till min man att vilket skit inte en kvinna har fått vara med och spåna ihop den reklamen. Så jag vill nog påstå att reklam oftast är gjort av män för män…
    Den bästa reklam jag har sett på länge som ger en stark känsla i hjärtat och visar kärlek och nyfikenhet inför livet är Arlas reklam för ekologiska mjölkprodukter. Du har nog sett den mamman som har sonen på axlarna när korna springer ut för sommarbete eller så ligger den lille sonen på kon. Jag tycker den reklamen når mig och gör mig glad både mamman och barnet är underbara att se på.

    Gilla

Kommentera gärna, tack! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.