Blir du verkligen glad åt dina presenter?


Jul. Hetsen efter klappar har redan börjat. Alla ska bara ha och ha. Förre året gav varje svensk bort presenter för 5000 kr, i år kommer att ges bort för 7000 kr. Själv känner jag ingen som lägger så här mycket pengar på klappar.  Vilket förstås innebär att vissa andra lägger desto mer på presenter.

Undrar förstås på vilket nivå ligger lyckan på när man får presenten?  5 minuter, 1 timme, 1 dag eller resten av livet?  Själv gillar jag inte att få presenter. Har aldrig gjort det.  Jag får bara ångest, för att jag vet att det förväntas att man blir glad och visar sin glädje. Och visst blir jag glad om någon gissar rätt och får en present som jag kanske har önskat mig.  Men att visa glädjen är lite svårare. Klart man skulle kunna skrika som amerikaner är så duktiga på, men det skulle kännas enbart fånigt, eller man skulle kunna hoppa runt lite, men det skulle också kännas löjligt. Så man bara upprepar fånigt, men gud, det är preciiiiiiiiiis vad jag önskade mig. Gud, vad jag är glad. Verkligen. Tack ska du ha. Kram. Puss. mera kram.  Sen lägger man undan presenten. Kanske tar man aldrig fram igen. Men lika väl kan det bli en riktig favorit.  Men tillfredställelsen är sällan långvarig.  Människorna bokstavligen dränker varandra i presenter. Och handeln jublar. Det är de som har anledning till det stora jublet och tacksamheten.

Medan andra delar av världen har svårt.  Många har inget ren dricksvatten, kan inte äta sig mätta, att få en utbildning är och kanske förblir en dröm. Hos Grynboll läste jag tidigare om att man kan ge bort en get. Det ger en familj chansen att försörja sig.

På sidan Action Aid kan man ge bort presenter som verkligen ger lycka. Varaktig lycka.  En get  kostar 200 kr, skolböcker 150 kr, kakaoträd 100 kr och en by-barnmorska 500 kr. Tänk om alla dessa människor som nu lägger runt 7000 på presenter skulle lägga pengarna på de som verkligen har nytta av dem. Nu blir det inte så, men jag kommer köpa present till de som har större behov av det, än mina vänner.

 Aftonbladet: Stöd en fattig kvinna-ge bort en get i julklapp

En tanke på “Blir du verkligen glad åt dina presenter?

  1. Självklart ska jag mejlbomba tomten så att besökarna upptäcker eran butik, själv så tänker stumpilurv och jag göra ett besök i den, vi är ofta och hälsar på bekanta på Inedalsgatan som inte ligger så långt från din butik.

    Jag hoppas verkligen att du och din vän får fart på den, så att oron för det ekonomiska släpper, förstår vilken press det måste vara, kramar från oss båda.

    Gilla

Kommentera gärna, tack! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.